Boj proti sovraštvu vseh vrst še ni končan (foto)

Pri obeležju borcem NOB, padlim v borbah na Nanosu, je bila danes slovesnost v spomin na 75. obletnico ene prvih bitk primorskih partizanov ter v počastitev dneva upora proti okupatorjem in ustanovitve OF Slovenije. Slavnostna govornica, podpredsednica Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Ljubica Jelušič je ob tej priložnosti poudarila, da boj proti fašizmu, totalitarizmu, nacizmu in sovraštvu vseh vrst še ni končan. “In vse generacije, tako kot je vašo, mojo in mlajše, tako tudi v prihodnosti čaka ta isti boj. In vsaka generacija ga bo morala odpeljati, odigrati in izbojevati zmago na svoj način.”

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

NANOS > Nanos je danes številne obiskovalce spominske slovesnosti, ki jo pod pokroviteljstvom Občine Vipava organizira Območno združenje borcev za vrednote NOB Ajdovščina_Vipava, pozdravil obsijan s pomladnim soncem, za razliko od megle in dežja, ki sta 18. aprila 1942 spremljala nanoško bitko. 54 partizanov je na Nanosu obkolila precej številčnejša italijanska sila, v osemurnem boju z 800 italijanskimi vojaki je bilo ubitih deset partizanov, enajst so jih ujeli in devet pozneje ustrelili, medtem ko se je preostalim uspelo prebiti iz obroča.

Bitka je bila, kot so poudarili predsednik območnega združenja borcev za vrednote NOB Božo Novak, predsednik društva TIGR Primorske Savin Jogan in slavnostna govornica Ljubica Jelušič, prvi odkriti oboroženi spopad primorskih partizanov proti italijanski vojski in tudi prelomnica v organiziranem partizanskem boju, zato je odmevala po vsej Primorski in še dlje.

Spomin na primorske rojake, ki so se v nanoški bitki zoperstavili številčnejši italijanski vojski, je lahko po besedah Jelušičeve še vedno zgled. “Danes se zdi, da je za vse nas boj proti kapitalu brezupen. Da je treba potrpeti vse, tudi prihajajoče tovarne, ki pri nas iščejo ne delovne sile, ampak poceni prostor in državo, ki je pripravljena odpisati davke. Kapitalu se težko upiramo in mislimo, da nimamo moči, ampak spomnimo se na primorske rojake in na Janka Premrla Vojka. Z majhnimi akcijami in z dvignjeno glavo je treba iti naprej in tako je treba zmagovati.”

Podpredsednica Zveze združenj borcev za vrednote NOB, predavateljica na FDV in podžupanja Občine Sežana se je v luči aktualne situacije dotaknila tudi pomena dneva upora proti okupatorjem in ustanovitve Osvobodilne fronte Slovenije. “Danes je veliko tistih, ki pravijo, da je domoljubje ljubezen do domovine, ki mora biti varna, zavarovana s trdnimi žicami, da se slučajno sem ne prikrade duh kakšnega tujca. Domoljubje ni trkanje po prsih, ni postavljanje meja, ampak je sposobnost, da si v prostoru, ki je bil zgodovinsko vedno na prepihu, ko si soočen s tujci, tudi s tujo oblastjo, sposoben ohraniti svojo zavest, svojo kulturo in svoj jezik. To je domoljubje. Sposobni moramo biti odprto gledati v tujce, jih sprejemati medse, jih po svoje asimilirati, se tudi od njih naučiti česa dobrega in preživeti,” je med drugim izpostavila Jelušičeva.

Slovesnost z uvodnim pozdravom podžupana Občine Vipava Bogdana Godniča so pospremili številni praporščaki in člani veteranskih organizacij. Program so obogatili Moški pevski zbor Srečko Kosovel, orkester Slovenske vojske, Aleš in Minka Lavrič, častna straža pripadnikov garde Slovenske vojske in člani Kulturno zgodovinskega društva Triglav. Na Nanosu bodo letos obeležili tudi 90. obletnico nastanka organizacije TIGR. AT


Najbolj brano