Svetniki naredili korak nazaj glede cen

Občuten dvig cen vodarine in kanalščine, ki je razjezil številne občane na Goriškem, še odmeva. Del mestnih svetnikov je včeraj pozval župana, da je treba cene znova preveriti in jih znižati. Župan Matej Arčon je obljubil, da se bo sestal z vodstvom podjetja Vodovodi in kanalizacija, in pozval svetniške skupine, da najdejo skupno rešitev.

V Novi Gorici bodo ponovno preučili, ali je bil dvig cen za 
vodarino in kanalščino upravičen. Foto: Ambrož Sardoč
V Novi Gorici bodo ponovno preučili, ali je bil dvig cen za vodarino in kanalščino upravičen. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Položnice z novimi, občutno višjimi cenami, ki so jih občani prejeli sredi avgusta, so dvignile pritisk domala na vseh območjih po mestni občini. Cene je junija potrdila večina v mestnem svetu, kljub temu ni presenetljivo, da so se včeraj na mestnem svetu prav na to temo oglasile številne svetniške skupine. Pobude so šle bolj ali manj v eni smeri: previsoke cene preveč obremenjujejo občane, treba jih je znižati.

V Goriški.si so prepričani, da primerjave cen teh storitev po mestnih občinah kažejo, da so cene na Goriškem med najvišjimi v državi. Kot so poudarili, že junija dviga cen niso podprli. “Obtoževanje in iskanje krivca je neproduktivno in ne vodi v popravo napak. Predlagamo oblikovanje skupnega, sprejemljivega, predvsem pa pravičnega predloga,” je dejal vodja svetniške skupine Goriška.si Klemen Miklavič. Goriška.si zato od župana Mateja Arčona pričakuje, da bo predlagal rešitve, da bodo cene sprejemljive za ljudi, in posledično predložil osnutek novega predloga oblikovanja cen storitev vodovoda in kanalizacije, ki naj ga da mestnemu svetu v presojo že na oktobrski seji. Obenem predlagajo, da od podjetja Vodovodi in kanalizacija zahteva racionalizacijo.

Tudi v svetniški skupini SD poudarjajo, da so stroški, predvsem za starejše in družine z nizkimi dohodki, občutno previsoki. Zato je Valter Vodopivec predlagal, da bi občina uporabila možnost subvencioniranja plačila omrežnine za vodooskrbo in odvajanje vode: “Skupaj z Vodovodi in kanalizacijo naj občinska uprava v skladu z uredbo preveri možnost znižanja cen za uporabnike.”

Edbin Skok je opozoril na nesorazmerje predvsem glede oskrbe na podeželju, kjer morajo številni občani plačevati določen znesek, čeprav nimajo kanalizacije, nekateri pa niti vodovoda, obenem je omenil še položaj tistih, ki imajo greznice in niso priključeni na javno kanalizacijo. Tudi on je predlagal, da je treba preučiti in spremeniti odlok. Anton Harej pa je opozoril, da je podjetje ob pridobivanju evropskih sredstev za Mrzlek in centralno čistilno napravo v projektih predvidelo nižje cene, kot jih morajo sedaj občani plačevati. “Predlagam neodvisen pregled vodenja podjetja Vodovodi in kanalizacija, imam utemeljen sum, da marsikaj tam ni v redu,” je pribil.

Župan Matej Arčon je dejal, da je pričakoval takšno debato o podražitvah. “Svetniki ste junija sprejeli zelo odgovorno odločitev, ki pa ni všečna,” je rekel. Kot je dodal, se strinja, da je marsikoga, ki nima veliko prihodkov, podražitev prizadela, da pa je občina v desetih letih vložila med 80 in 85 milijonov evrov v infrastrukturo, da bi zagotovili čisto okolje. “Predpisi so jasni, hkrati so možne tudi rešitve. Prihodnji teden bom sklical sestanek z Vodovodi in kanalizacijo in bom pozval vse svetniške skupine, da pogledamo, kaj lahko skupaj naredimo,” je obljubil. Po njegovem sta možni le dve rešitvi: bodisi cene ostanejo enake bodisi jih občina subvencionira. “V tem primeru bo odločitev politična, ne bo pa več sredstev za vzdrževanje in širitev infrastrukture,” je še opozoril župan in dodal, da bo občinska uprava preučila tudi sume Antona Hareja.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano