Učenci so imeli besedo

V minulih dneh so na otroških parlamentih na severnem Primorskem mladi razpravljali o tem, kje jih čevelj žuli, in o načrtovanju prihodnosti.

Včeraj so otroški parlamentarci zasedali v Novi Gorici.  Foto: Alenka Ožbot
Včeraj so otroški parlamentarci zasedali v Novi Gorici.  Foto: Alenka Ožbot

GORIŠKA > V Tolminu so župana Uroša Brežana seznanili z več pobudami in zastavili vrsto vprašanj. Šolarji iz Tolmina so se zahvalili za ureditev varne pot v šolo mimo Brajde, zanimalo pa jih je, kdaj bodo obnovili atletsko stezo. Župan je pojasnil, da prenovo načrtujejo prihodnje leto. Učenci z Mosta na Soči so opozorili na neurejeno šolsko športno igrišče, kjer bi morali zamenjati mreže. Predlagajo, da bi do zunanjega športnega igrišča napeljali vodo, kar je župan obljubil. Naredili bodo načrt za ureditev varnih poti v šolo. Učenci iz Podbrda so opozorili na nevarno cesto skozi Baško grapo in se razveselili obljube, da bo občina z državo nadaljevala z urejanjem ceste in varnih pločnikov skozi Podbrdo.

Šolarji iz ajdovske in vipavske občine se tokrat niso spuščali v posamične tegobe iz svojega okolja, so pa med drugim razpravljali o tem, kaj želijo postati, kje nadaljevati šolanje, kako izbrati najprimernejši poklic, kakšen odnos imajo do okolja in uporabe novih tehnologij. Kot so poudarili, si prihodnost predstavljajo na vzajemnem spoštovanju in lastni aktivnosti.

Več filmskih predstav za mladostnike v Novi Gorici, nova telovadnica na Dobrovem, igrišče v Levpi, nova šola v Mirnu in več dogajanja za mlade v Šempetru pa je le nekaj od številnih želja in pobud, ki so jih osnovnošolci iz šestih občin na ožjem Goriškem oziroma 14 šol predstavili na včerajšnjem zasedanju otroškega parlamenta v Novi Gorici. Po pozdravu novogoriškega župana Mateja Arčona in po tem ko so predstavniki šol povedali, kje jih čevelj žuli oziroma kaj v posameznih občinah pogrešajo, pa so se šolarji razporedili v skupine, enako kot vrstniki v Tolminu in Ajdovščini razpravljali o letošnji temi Otroci in načrtovanje prihodnosti, sprejeli zaključke, zbrali predloge za vsebino 28. otroškega parlamenta in imenovali delegacijo za nacionalni otroški parlament. NB, AT, AO


Najbolj brano