V Gorici ne bi bilo praznikov brez Andreja (foto)

Kot običajno v tem obdobju leta, ko se začenja praznični (in potrošniški) mesec, Gorica gosti Andrejev sejem. Nadaljeval se bo ves teden.

V Gorico se je vrnil Andrejev semenj in z njim prazniki. Foto: Ambrož Sardoč
V Gorico se je vrnil Andrejev semenj in z njim prazniki. Foto: Ambrož Sardoč

GORICA > Ulice v jedru mesta so od dopoldneva dalje znova veliko sejmišče. Začel se je Andrejev semenj, svet'Ándrej, kot ga še kdo poimenuje. In poznan je tudi zgolj kot “karočke” ali “ringlšpil”, ker stojnice od vedno spremljajo vrtiljaki.

Ponudba na dogodku se pravzaprav dosti ne spreminja. Vrtiljaki so bolj ali manj vedno enaki, najbrž kar isti, jim pa občasno dodajo katerega novega. Največ je tistih za najmlajše, sledijo “družinski”, če naj jim tako rečemo, kot so “avtoškontro”, hiša strahov in podobne hiše ter nekateri zmerno hitri vrtiljaki. Tudi letos pa ne manjka nekaj adrenalinskih. Cena? Za posamezno vožnjo je treba odšteti od dveh evrov dalje, ponujajo paketne popuste.

Za evro oziroma malenkost manj pa je mogoče dobiti tablico iz nougata, ki je Primorcem bolj znana kot “mandorlat”, vendar le, če se jih vzame več hkrati. Slaščico, ki je kot zaščitni znak sejma, prodajajo v paleti različic in tudi cena kajpak niha. Hkrati ravno ti prodajalci, a ne le oni, strežejo druge sladkarije, prav tako je tudi letos nekaj kioskov s cvrtimi slaščicami, kalorično obogatenimi z nutelo. Po kakšen evro je treba odšteti za porcijo. Za približno toliko pa je ponekod na voljo še suho sadje.

Enako ni na ostalih stojnicah nič drugače kot prejšnja leta: ponujajo tekstil, čevlje, okraske, igrače, umetni nakit, pa gospodinjske pripomočke, ki naj bi bili skoraj čudežni. Navadno niso, vendar tudi to je čar tega sejma; biti priča gostobesednosti in glasnosti prodajalcev, ko skušajo mimoidoče prepričati v smiselnost nakupa.

Svet'Ándrej je res vedno enak, a znova in znova številne prepriča, da pridejo vsaj eno popoldne preživet na ulice v Gorico. In znova bodo vrtiljaki v mestu ostali teden dni, kakor se ponavlja tudi, da je sejem uvod v Goriški december, kot so dogajanje za veseli mesec poimenovali pri sosedih. To so drevi pokazali tudi s prižigom praznične osvetlitve ulic in z odprtjem drsališča na prostem. AS


Najbolj brano