V Novi Gorici naj bi bilo kar 5500 parkirišč

Novogoriški mestni svetniki so se na današnji seji seznanili s poročilom o poteku priprave prometne strategije, ki jo bodo v občini predvidoma sprejemali junija. Na povedano so imeli veliko pripomb, ki so letele predvsem na razmere v mirujočem prometu v samem mestu.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Ob predlogu za zaprtje mestnega središča za avtomobilski promet so svetniki, ki prihajajo iz okolice mesta, opozorili na premajhno število parkirnih mest. Prebivalci mesta ali mestnega območja se po drugi strani lahko vozijo po mestu s kolesi, vendar bi z zaprtjem centra mesta za promet lahko tudi tamkajšnjim prebivalcem otežili življenje.

Svetnik Uroš Komel (Lista Mateja Arčona) je dejal, da se mestni centri po Evropi zapirajo, in da so ti ukrepi vsaj na začetku zelo boleči, pozneje pa se nanje ljudje navadijo. Vendar so ga svetniki, ki prihajajo iz podeželskega območja, opozorili, da sami nimajo možnosti kolesariti več kilometrov, v mestu pa nimajo kje parkirati.

Gregor Pretnar, ki kot zunanji svetovalec pripravlja prometno strategijo, je svetnikom povedal, da morajo v mestu najprej izkoristiti sedanje parkirne zmogljivosti, saj je parkirišč dovolj. V mestu naj bi imeli kar 5500 parkirišč, od tega naj bi bilo le 500 plačljivih.

Vendar mu je svetnik Anton Harej (NSi) oporekal in poudaril, da je vsaj preko dneva, ko so prebivalci Nove Gorice v službah, veliko (predvsem zavarovanih) parkirišč praznih. Te bi morali po njegovem mnenju čez dan nameniti tistim, ki jih neuspešno iščejo po mestu. Prav tako bi lahko nekatere široke mestne ulice preuredili v enosmerne in polovico cestišča namenili parkiranju.

Parkirišč primanjkuje tudi v vaseh, so povedali svetniki, in tudi tu bi morali začeti reševati težavo, je bila jasna svetnica Karmen Saksida (SD).

Svetnik Edbin Skok (Lista Trnovske in Banjške planote) pa je opozoril na še eno težavo. Kljub temu da na Trnovsko-Banjški planoti letošnjo zimo skorajda ni bilo snega, sta državni cesti Lokve-Predmeja in Lokve-Čepovan zaradi zimskih razmer še vedno zaprti za promet.

Na očitke, da se svetniki niso udeleževali javnih razprav, pa so odgovorili, da so vsaj na večini delavnic bili, vendar njihovih predlogov in pripomb niso upoštevali. Kljub temu pa so na koncu skoraj soglasno pripravljeno poročilo o pripravi prometne strategije le podprli.

STA


Najbolj brano