V Orehovljah praznujejo s šparglji (foto)

V Orehovljah so ta vikend v ospredju šparglji. V okviru tradicionalnega praznika, ki je posvečen tej vrtnini, so včeraj zvečer v Športnem parku Java obiskovalce vabile bogato obložene mize, s katerih so se ponujale najrazličnejše jedi iz špargljev, ponudbo pa so dopolnjevala domača vina.

 Foto: Alenka Ožbot
Foto: Alenka Ožbot

OREHOVLJE > Enogastronomski večer s šparglji z Marijo Merljak je bil zagotovo zanimiv za vse ljubitelje te vrtnine, posebej pa za tiste, ki znajo pripraviti le solato s šparglji in jajcem ali še tega ne. Domači gostinci so namreč pripravili bogato in zelo izvirno ponudbo najrazličnejših jedi iz “kraljevske vrtnine”.

Z mize je vabil penast biskvit, namočen v čokolado z lešniki, obložen z vanilijevo kremo in zmiksanimi belimi in zelenimi šparglji ter jagodami, na katerem je bila še marmelada iz divjih špargljev. Zanimanje so vzbujali tudi črni riž s šparglji, palačinke s špargljevo marmelado in jabolčno peno, domači orehovski bleki s šparglji, klobaso in listi travniške pokalice, štruklji s šparglji in panceto v sirovo-špargljevi omaki, sladka rulada s šparglji in sladoledom. Sline so se pocedile ob njokih s šparglji, frtalji z belimi in zelenimi šparglji ter koromačem, solati iz lovk orjaških lignjev ter zelenih in belih špargljev ... Skratka, domači gostinci, katerim so se letos pridružile še spretne kuharice biotehniške šole iz Šempetra, so dokazali, da so možnosti uporabe te cenjene vrtnine v kulinariki skorajda neomejene. Ob pestri ponudbi jedi pa so lahko številčni obiskovalci tudi letos okušali vina lokalnih ponudnikov.

Kot je poudarila prehranska strokovnjakinja Marija Merljak, ki je predstavila najnovejša dognanja o zdravilnih učinkih špargljev, to vsestransko uporabno vrtnino še premalo poznamo in cenimo. “V telesu delajo čudeže,” je dejala. Po njenih besedah delujejo protirakavo, razstrupljajo oziroma čistijo organizem, krepijo veziva med kostmi, dobri so za nohte, oči, kožo in lase, preprečujejo izgubo kostne mase, ugodno vplivajo na črevesno mikrofloro, dajejo nam energijo, preprečujejo celo paniko, skratka ugodno vplivajo na celo telo.

> Letošnja letina špargljev sicer ni bila med najboljšimi. Pozeba je kar dvakrat udarila po vrtnini v času največje rasti in največjega povpraševanja, je povedal eden od največjih pridelovalcev špargljev v občini Virgil Ušaj. “Zdaj si je pridelek opomogel in upamo, da bomo v naslednjih tednih še nekaj nadomestili,” je optimističen. Na prireditvi vsekakor špargljev ni zmanjkalo, pridelovalci so poskrbeli, da so gostinci napolnili mize. Tudi za nedeljo, ko bo vrhunec praznika s povorko kmečkih vozov, je zagotovljenih več sto kilogramov špargljev, pravijo v Turistično športnem društvu Orehovlje, ki skupaj z Občino Miren-Kostanjevica in KS Orehovlje tudi letos organizira priljubljeno prireditev.

Po pokušini špargljev in domačega vina so v Javi podelili še priznanja najboljšim vinarjem v občini, večer pa je ob nekaj kapljah dežja zaključila dalmatinska klapa Maslina.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano