V neurju v Kanalu in okolici so jo skupili strehe in avti

Neurje je včeraj pridivjalo na Goriško. Trajalo je le borih deset, petnajst minut, v tem času pa je lomilo drevje in odkrivalo strehe. Tudi kritina, ki je z blokov letela po Kanalu, k sreči ni ranila nikogar, skupili so jo le avtomobili in strehe.

Vihar je odkril strehi dveh stanovanjskih blokov in poškodovalo streho šole v Kanalu. Foto: Mitja Marussig
Vihar je odkril strehi dveh stanovanjskih blokov in poškodovalo streho šole v Kanalu. Foto: Mitja Marussig

KANAL > “Neurje je prišlo zelo hitro, nihče ne pomni česa takega v Kanalu. Veter je bil zelo močan, bilo je strahovito in je metalo kritino tudi po 50 metrov naokrog na vse kraje. Dobro da ni nikogar poškodovalo, razen nekaj avtomobilov,” je včeraj po intervenciji v središču Kanala povedal poveljnik kanalske civilne zaščite Dušan Petrevčič. Neurje je poškodovalo nekaj streh stanovanjskih hiš v kraju in po zaselkih okrog njega, denimo na Srednjem in Kambreškem, odkrilo je dele strehe na dveh blokih v Kanalu, delno poškodovalo osnovno šolo v Kanalu in odkrilo streho šole v Kalu nad Kanalom. Ceste so bile zaradi padajočega drevja nekaj časa marsikje, ne le na Kanalskem, neprevozne. “Zrilo, polomilo je vse,” je ponazoril Petrevčič. Kanalskim gasilcem so prišli na pomoč tudi kolegi iz sosednjih krajev.

K sreči ni nikogar ujelo zunaj

Stanovalci okrog blokov so, ko se je neurje umirilo, takoj prihiteli in začeli pospravljati povsod nametane dele kritine, deske, vse, kar je letelo naokrog. V kratkem času je bilo vse kolikor toliko pospravljeno. “To je prišlo iznenada, pa kako je udarilo. K sreči ni bilo nikogar zunaj, sicer bi bilo res hudo ...” je povedal eden od njih. Nekateri so s polivinilom prekrivali počene ali raztreščene šipe in vetrobranska stekla avtomobilov in fotografirali poškodbe, drugi so na kup spravljali še zadnje korce in polomljene veje. Gospod, ki živi tik po streho bloka, nad katero se je zneslo neurje, je povedal, da mu je kritina letela v stanovanje. “To je sanirano. Strehe bomo prekrili do konca, upamo, da se do večera ne bo zgodilo še kaj drugega,” je še sredi včerajšnjega dneva povedal Petrevčič in potrdil, da nobeni družini v Kanalu ni bilo treba nuditi začasne namestitve. Strehe so do večera prekrili, družine pa bodo odpravile poškodbe po stanovanjih. Dodatno nevšečnost je kasneje povzročil še nov dež, hudournik blizu kanalske šole je popolnoma zablokiral pretok.

Začelo ob 11.20

Včerajšnje neurje je začelo kazati svojo moč ob 11.20. Do poldneva je rušilo drevesa in odkrivalo strehe v Čepovanu, Kalu nad Kanalom, Kanalu in na Oblakovem vrhu na Idrijskem, poškodovalo ostrešje v Prapetnem Brdu, odkrilo dve strehi v Gorjah, zrušilo nekaj dreves v okolici Bovca in deset dreves med Spodnjimi in Gornjimi Novaki. Kmalu po poldnevu je orkanski veter odkril tri hiše v Šebreljah, slabe pol ure kasneje poškodoval strehi v Mostu na Soči in nad Idrijskimi Krnicami. Sledilo je pol ure premirja, nato pa je okrog enih veter rušil drevesa na Cerkljanskem, v Brdih, pri Poljanah, kjer je drevo padlo tudi na hišo, v Baški grapi in v Novi Gorici. Po drugi uri je neurje porušilo drevo pri Koritnici, odkrilo župnišče v Dolenjih Novakih in poškodovalo ostrešje na Kalanskem vrhu, ob pol štirih pa je neurje odkrilo še streho v Volčanskem Rutu na Tolminskem. Drugod po Primorski so včeraj zabeležili le tri dogodke zaradi neurja: udar strele v drevo pri Studenem na Postojnskem, udar strele v električno napeljavo na Golcu v Čičariji in porušeno drevo na cesti v Podgradu. DC

Obilo dela za gasilce tudi na Cerkljanskem

Obilo dela so imeli tudi gasilci na Cerkljanskem, kjer je prav tako lomilo veje, zaradi padajočega drevja je bilo za krajši čas kar nekaj cest zaprtih, odkrilo je tudi nekaj streh na stanovanjskih ali gospodarskih objektih, na enega je padlo drevo. Kot je potrdil poveljnik PGD Cerkno Jurij Čuk, so bile enote čez dan na terenu, dela je bilo veliko, k sreči pa se vendarle ni zgodilo kaj hujšega.

Neurje je včeraj povzročalo preglavice tudi drugod po Goriškem, drevje je lomilo po Brdih, kjer naj bi za kratek čas priletela tudi toča, na Cankarjevi ulici v Novi Gorici pa je med drugim drevo padlo na stanovanjski blok. K sreči je le nekoliko poškodovalo fasado in ne katerega od stanovalcev ali mimoidočih.

Močan veter, ki je v nedeljo odkrival strehe v Kanalski dolini, je povzročil precejšnjo škodo. Samo zaradi poškodovanega ostrešja dveh stanovanjskih blokov in poškodovanih streh na osnovni šoli v Kanalu in podružnični šoli v Kalu nad Kanalom po grobih ocenah znaša več kot 100.000 evrov, je danes povedal župan občine Kanal ob Soči Andrej Maffi.

STA

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano