V okovih ledu celo reka Soča

Na območjih manjšega pretoka, predvsem akumulacijskih jezerih se je zaradi nizkih temperatur v zadnjih dneh naredila ledena skorja celo na reki Soči. Leden pokrov je tako deloma imelo že jezero nad hidroelektrarno Solkan, še nekoliko debelejši ledeni oklep pa jezero na Mostu na Soči. Domačini v zadnjih letih česa takega ne pomnijo.

Na območjih manjšega pretoka, predvsem akumulacijskih jezerih se je zaradi nizkih temperatur v zadnjih dneh naredila ledena skorja celo na reki Soči. Foto: STA
Na območjih manjšega pretoka, predvsem akumulacijskih jezerih se je zaradi nizkih temperatur v zadnjih dneh naredila ledena skorja celo na reki Soči. Foto: STA

MOST NA SOČI, SOLKAN > Domačin iz Mosta na Soči Darij Vouk je povedal, da jezero na Mostu na Soči zagotovo več kot deset let že ni bilo zaledenelo. Sedaj je zaradi nizkih temperatur, ki tudi čez dan ne presežejo ledišča, na vodni gladini nastala dober centimeter debela ledena plošča.

"Vendar je zaradi tega, ker so v elektrarni potrebovali vodo in zato znižali gladino akumulacijskega jezera, ledena ploskem nekoliko popokala," je povedal Vouk. Bolj kot nizke temperature je namreč na Severnoprimorskem občutiti sušo, saj že mesec in pol ni bilo padavin.

Vouk se spomni, da je pred več desetletji jezero tudi tako pomrznilo, da so ga najpogumnejši domačini prečkali s smučmi. "Kaj več si niso upali, niti ne hoditi po njem, kaj šele drsati, saj tako zelo debele ledene plošče na jezeru ni bilo nikoli."

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) se led trenutno pojavlja predvsem na manjših rekah z manjšim pretokom in brez velikega padca, pa še to ne pri vseh. Pri večjih rekah pa se led za zdaj večinoma pojavlja ob bregovih. Na Arsu sicer poledenitve rek in jezer ne spremljajo posebej kot pojava, lahko pa zaledenitev na rekah vpliva na odčitavanje podatkov za izračun pretoka rek, ki jih dobijo z avtomatskih postaj po Sloveniji, so pojasnili na oddelku za hidrološko prognozo na Arsu. Ob tem je Arso danes na svoji spletni strani objavil, da se lahko v petek, 13. januarja, ko je predvidena prehodna odjuga, zgodi, da zaradi zamrznjenosti vode v strugah vodotokov in s tem zmanjšane pretočnosti ter zaradi zamrznjenosti tal padavinska voda odteče po površju ledu v strugah ali po zamrznjenih tleh. Zlasti ob plitvih strugah manjših vodotokov lahko ob teh razmerah pride do razlivanj na izpostavljenih ravninskih mestih ob strugi. Zaradi ledu in zamrznjenih tal lahko ponekod prihaja tudi do zastajanja površinske vode. Verjetnost za ta pojav je večja na območjih brez snežne odeje, še navaja Arso.

Policija pa je danes ob prejemu fotografije, ki prikazuje vožnjo z avtomobilom po zaledenelem jezeru, opozorila, da takšna vožnja ni le nevarna, ampak tudi zakonsko prepovedana, ima pa tudi elemente kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Če bi imeli tako nizke temperature vsako zimo, da bi jezero v celoti zamrznilo in bi bilo mogoče po njem drsati, bi lahko na Mosti na Soči imeli tudi zimski turizem. "Vsa Goriška bi bila pri nas, tako kot je to običajno v poletnih mesecih," je še v šali dejal Vouk, ki je sicer poznan turistični delavec in zagnan organizator prireditev, kot je recimo Noč na jezeru ali skoki z mostu v Mostu na Soči.

STA


Najbolj brano