V spomin: Anton Velikonja (1930-2017)

Pred 70. leti je bila Primorska v velikem pričakovanju priključitve k matični domovini in mladinci, med katerimi je bil tudi Tone, so se na ta dogodek zavzeto pripravljali. Na zborovanju na Lijaku septembra 1947 so presenetili z velikim transparentom s sliko Sabotina in tunelom pod njim, ki naj bi povezoval Brda z ostalim delom Primorske. Kmalu za tem je bil Tone dijak srednje gradbene šole v Ljubljani. Kasneje je ob delu končal tudi višjo šola za organizacijo dela v Kranju.

Tone je bil poklicno in osebno angažiran pri uresničitvi načrtov razvoja vodovodnega omrežja na Goriškem. Svojo delovno vnemo je uresničeval z objekti, ki jih je novo nastajajoče mesto Nova Gorica nujno potrebovalo: vodovode in vodooskrbne objekte. Najbolj ga je zaznamovalo delo na Goriških vodovodih, ki jim je bil zvest 34 let.

Njegovemu delu in njegovi zavzetosti gre pripisati izgradnjo novega črpališča in vodarne na Mrzleku, vodovode Čepovan - Lokve - Trnovo, Brdice - Kožbana in druge. Njegovi viziji gre zasluga, da ima goriška vodarna dovolj vode, da z njo lahko oskrbuje tudi del italijanske Gorice. Kot član mešane italijansko-slovenske komisije je sodeloval pri pripravi meddržavnega sporazuma.

Rojen v Čepovanu je ohranjal stike s sokrajani tako, da je bil marljiv član lovske družine Planota in nato lovske družine Grgar, v kateri je bil dolga leta tudi funkcionar. Lovska družina se mu je za vse, kar je storil za lovstvo, oddolžila s podelitvijo naziva častni član.

Anton Velikonja je bil udeleženec NOB. Rojen 11. 12. 1930 je bil za borca partizana še premlad, a je bil zato v času Goriške fronte septembra 1943 kurir. Potem je ostal med aktivisti NOB do konca vojne. V Območno združenje borcev za vrednote NOB se je vključil leta 2003. Kmalu je postal član izvršilnega odbora OZB Nova Gorica in predsednik mestne koordinacije ZB Nova Gorica. Dolga leta je vodil komisijo za priznanja pri OZB Nova Gorica, bil pa je tudi član komisije za priznanja pri ZZB Slovenije. Kot predsednik mestne koordinacije ZB Nova Gorica je veliko svojega časa namenil negovanju prijateljskih srečanj z italijanskimi partizani in člani ANPI-VZPI v San Vendemianu, organizaciji slovesnosti v spomin na ženski zapor na Kostanjevici in proslavi v spomin narodnemu heroju Sergeju Mašeri v Novi Gorici. Bil je med ustanovnimi člani Društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana, njegovemu prizadevnemu delu pa gre zasluga, da je bila na novo urejena grobnica narodnega heroja Mihajla na pokopališču v Čepovanu.

Anton Velikonja je bil priljubljen član borčevske organizacije. Pogrešali bomo njegove preudarne besede in izkušenost, pogrešali bomo njegovo tovarištvo in pripravljenost za delo. Pogrešali bomo našega Toneta. Za zasluge pri delu Območne organizacije ZB Nova Gorica smo se mu oddolžili z Vojkovo plaketo, prejel pa je tudi Zlato plaketo ZZB Slovenije.

MILOŠ LOZIČ


Najbolj brano