Vrhunec Praznika špargljev s povorko kmečkih vozov (foto)

Po zgledu Praznika češenj, ki privablja obiskovalce iz vse Slovenije in iz tujine, v zadnjih letih v Občini Miren-Kostanjevica veliko vlagajo v promocijo šparglja in njemu posvečenega praznika, ki je tudi letos ponudil pestro kulinarično in etnološko dogajanje.

 Foto: Alenka Ožbot
Foto: Alenka Ožbot

OREHOVLJE > > Povpraševanje po vrtnini, ki ima v Orehovljah in okolici dolgo tradicijo, strmo narašča in temu sledi tudi ponudba v občini. Pridelovalci so se povezali z gostinci, ki v zadnjih letih uspešno promovirajo lokalno kulinarično tradicijo, vse večjo vlogo pri tem pa ima tudi tradicionalni praznik, ki ga je v orehovskem Športnem parku Java tudi letos pripravilo Turistično športno društvo Orehovlje v sodelovanju z Občino Miren-Kostanjevica in KS Orehovlje.

Začelo se je že minuli četrtek s komedijo Boeing Boeing dramske skupine KTD Zarja iz Bilj in nadaljevalo s petkovim dobro obiskanim enogastronomskim večerom s šparglji. Če je sobotno dogajanje pokvaril dež, pa je bilo v nedeljo, ko je bil vrhunec praznovanja, vreme organizatorjem zelo naklonjeno. Največ zanimanja je vzbudila povorka vozov z naslovom Šparglji od njive do mize, v kateri so na petih vozovih predstavili gojenje in čiščenje špargljev, otroci iz PŠ Bilje pa so prikazali otroške igre nekoč. Seveda so tudi v nedeljo obiskovalce razvajali s špargljevimi jedmi, cenjeno vrtnino so lahko odnesli tudi domov. Društvo žena Miren-Orehovlje pa je poleg špargljeve juhe ponujalo še domače pecivo. “To je praznik, ki združuje tradicijo in sodobnost. Vesel sem, da raste iz leta v leto ter da se pojavljajo nove ideje in znanje,” je povedal župan Mauricij Humar.

Letošnja letina špargljev sicer ni bila med najboljšimi. Pozeba je kar dvakrat udarila po pridelku v času največje rasti in največjega povpraševanja, je povedal eden od največjih pridelovalcev špargljev v občini Virgil Ušaj. “Zdaj si je pridelek opomogel in upamo, da bomo v naslednjih tednih še nekaj nadomestili,” je pristavil.

Petkov enogastronomski večer s šparglji z Marijo Merljak je bil zagotovo posebej zanimiv za tiste, ki znajo pripraviti le solato s šparglji in jajcem ali še tega ne. Domači gostinci so namreč pripravili bogato in zelo izvirno ponudbo najrazličnejših jedi iz “kraljevske vrtnine”, ki so jo uporabili v sladicah, z njoki, mesom, rižem, lignji, v solatah, ruladah in narastkih, zanimiv je bil tudi sladoled iz špargljev. Ob pestri ponudbi jedi pa so lahko številni obiskovalci tudi letos okušali vina lokalnih ponudnikov.

Kot je poudarila prehranska strokovnjakinja Marija Merljak, ki je na prazniku predstavila najnovejša dognanja o zdravilnih učinkih špargljev, to vsestransko uporabno vrtnino še premalo poznamo in cenimo. “V telesu šparglji delajo čudeže,” je dejala. Po njenih besedah delujejo protirakavo, razstrupljajo oziroma čistijo organizem, krepijo veziva med kostmi, dobri so za nohte, oči, kožo in lase, preprečujejo izgubo kostne mase, ugodno vplivajo na črevesno mikrofloro, dajejo nam energijo, preprečujejo celo paniko, skratka ugodno vplivajo na celo telo.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano