Za Kontrado dodali 230 tisočakov

Četudi ima Občina Kanal zdaj že spremenjen letošnji proračun, saj je bil potrjen rebalans, ne bo pretresov pri naložbah. Bo pa že letos precej več denarja, kot so sprva predvideli v upravi občine, šlo za obnovo Kontrade.

Kontrada Foto: Ambrož Sardoč
Kontrada Foto: Ambrož Sardoč

KANAL > Blagajno občine naj bi po najnovejših projekcijah napolnil praktično enak znesek denarja, kot so predvideli, namreč za spoznanje več kot 6,95 milijona evrov. Porabili pa naj bi 7,86 namesto 7,7 milijona evrov. Kot je dejal župan Andrej Maffi, ni veliko odstopanj, so pa v proračun zapisali uskladitve, brez katerih bi bilo moteno nadaljnje delo.

“Nobena večja naložba se ne odlaga, mogoče bo še največji problem dnevni center, za kar smo dobili izvajalca, a je bil tako drag, da razpis ponavljamo. Pristati na vsako ceno namreč nisem imel srca,” je dejal Maffi. Rebalans je sicer nekoliko povišal letošnji znesek za ta projekt, in sicer s skoraj 297 tisočakov na nekaj čez 320, pri čemer so v upravi občine predvideli približno 60.000 evrov več za samo obnovo nekdanje menze samskega doma v Desklah, zamaknili pa so plačilo nakupa opreme v vrednosti 50.000 evrov.

S potrditvijo enega od amandmajev k rebalansu proračuna je kanalski občinski svet letos rezerviral 39.000 evrov za nakup prostorov nekdanje pošte v Desklah.

Sicer pa rebalans najbolj spreminja znesek za investicije in investicijsko vzdrževanje objektov za kulturo: s 110.000 evrov na kar 344.722. S tem bodo deloma plačali obnovo trga Kontrada - preostanek denarja bo občina zagotovila prihodnje leto. Tudi za energetska popravila stavb imajo v Kanalu namen porabiti skoraj enkrat več, kot so predvidevali, in sicer 70.159 evrov namesto 38.159, podobno za vlaganje v ceste: 173 in ne le 60 tisočakov.

V prvi paket sodijo zamenjava svetil v prizidku OŠ Deskle, priprava tople sanitarne vode v telovadnici v Kanalu, izolacija strehe na tamkajšnji šoli, sanacija prezračevanja kuhinje v vrtcu Deskle. Znesek za ceste pa je višji v prvi vrsti zaradi gradnje pločnika od Deskel do Globnega ter ureditve avtobusnega postajališča v Plavah.

Za obnove in vzdrževanje vodovodov, pri čemer gre v glavnem za posodabljanje črpališč, pa naj bi namesto skoraj 1,23 milijona evrov letos dali približno 150 tisočakov manj. V odboru za gospodarstvo so pri tem izrazili skrb, ker se gradnja vodovoda od Kala do Levpe zamika v prihodnost.

AS


Najbolj brano