Za ambulanto pro bono se bodo borili še na sodišču

Hiša dobrot, ki vodi ambulanto pro bono v Novi Gorici, je pred dnevi prejela slabo novico iz Ljubljane. Komisija ministrstva za zdravstvo ji ni podelila statusa humanitarne organizacije, češ da do njega ni upravičena. Pooblaščenka Hiše dobrot Ana Jug potrjuje, da bodo sprožili pravni spor.

Ana Jug (levo)  in Lilijana Remec sta razočarani zaradi zavrnitve, a bosta vztrajali. Foto: Leo Caharija
Ana Jug (levo) in Lilijana Remec sta razočarani zaradi zavrnitve, a bosta vztrajali. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Več kot leto in pol so v Hiši dobrot čakali na odločitev komisije ministrstva za zdravstvo, ali jim bo podelila status humanitarne organizacije. Ambulanta je v nastajajočem humanitarnem centru na Bidovčevi ulici sicer odprta že leto dni, v njej je pomoč doslej poiskalo približno sto ljudi, ki so se znašli v veliki stiski, saj nimajo zdravstvenega zavarovanja. Odvisni so od donacij in prispevkov ter prostovoljnega dela, status humanitarne organizacije pa bi Hiši dobrot zelo pomagal, saj bi se lahko prijavljala na občinske in državne razpise, laže bi zbirala donacije in podobno. Ker bi imela bistveno manj stroškov, bi posledično lahko bolj pomagala ljudem v stiski. Večino zbranega denarja bi namreč porabila za paciente, ki jim je ambulanta namenjena.

Spotika zaradi zombi cerkve

Prav zato pooblaščenka in zastopnica Hiše dobrot Ana Jug in Lilijana Remec ne moreta razumeti, da je komisija, ki odloča o podelitvi statusa humanitarne organizacije, vlogo zavrgla, češ da do statusa sploh niso upravičeni. Hiša dobrot deluje pod okriljem Čezvesoljske zombi cerkve blaženega zvonjenja, status pa lahko dobijo le društva in zveze društev, ki opravljajo humanitarno dejavnost, ali verske skupnosti, ki so sestavni deli mednarodnih verskih organizacij, utemeljujejo v komisiji ministrstva. “Zakaj je ministrstvo zavlačevalo z odločitvijo 18 mesecev, od nas zahtevalo vedno nove in nove dopolnitve, če pa je našo vlogo zavrglo iz procesnih razlogov, ker naj ne bi bili upravičeni do statusa?” ne more verjeti Ana Jug, ki meni, da je glavni razlog za zavrnitev to, da so del Čezvesoljske zombi cerkve.

Kot je povedala Jugova, so pooblaščence ministrstva večkrat povabili na obisk, ogled, tudi na otvoritev. Povabili so tudi ministrico za zdravstvo Milojko Kolar Celarc. “Hoteli smo jim predstaviti delovanje ambulante pro bono, da bi se v živo prepričali, kaj in kako delamo. Vendar ni nikoli nihče prišel. Če bi bil interes, bi en sam ogled ambulante in vpogled v podatke našega računalnika povedal ministrstvu vse, kar je potrebno, da ugotovi naše izpolnjevanje pogojev za pridobitev statusa,” poudarja Jugova.

Pravne osebe drugih verskih skupnosti s sedežem v Sloveniji, denimo Karitas, so vpisane v razvid humanitarnih organizacij, poudarja. “Zakaj naša verska skupnost, ki veruje v dobro in preganja zlo, peta po številu vernikov v Sloveniji oziroma njene uradno registrirane pravne osebe ne bi smele pod enakimi pogoji opravljati dobrodelne dejavnosti? Je tudi dobrodelna dejavnost že privilegij nekaterih organizacij?” sprašuje ministrstvo. Če je zakon za vse enak, ali bodo tudi škofijske Karitas potemtakem ostale brez statusa, še dodaja.

Pravico bodo iskali na sodišču

Po njuno popolnoma neupravičena odločitev še zdaleč ni konec zgodbe, napoveduje Jugova. “Ne pozabimo, da tu ne gre za društvo za organizacijo pustnega rajanja ali podobno društvo, temveč za ambulanto za osebe v kritičnih zdravstvenih stanjih, ki so jim vsa druga vrata zdravstvenih ustanov zaprta. Zato se na tej točki ne moremo in ne smemo ustaviti. In se tudi ne bomo,” napoveduje.

Lahko bi sicer ustanovili društvo, šli denimo pod okrilje Karitas, ustanovili skupnost v tujini, pravi Jugova, ampak tega ne bodo storili. “Hiša dobrot je pravna oseba uradno registrirane verske skupnosti, ki bi rada delala dobro. Kot taka ima, prav tako kot ostale verske skupnosti, po zakonu pravico do statusa humanitarne organizacije,” poudarja. Zato bodo pravico - status humanitarne organizacije - iskali na sodišču. Ne zato, da bi imeli korist, ampak da bi zagotovili čim boljše pogoje za pomoč tistim, ki jo najbolj potrebujejo, še pravi.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano