Ankaranu je uspelo drago “prodati” plažo v Valdoltri

Občina Ankaran je z javnim razpisom, s katerim je za čas poletne sezone iskala najemnike površin na sv. Jerneju (Mali rtič) in v Valdoltri, iztržila veliko več, kot je pričakovala. Koprčan je namesto 5000 evrov najemnine ponudil kar 24.100 evrov.

 Andrej Šantič je že lani imel v najemu območje pod bolnišnico v Valdoltri. Foto: Ilona Dolenc
Andrej Šantič je že lani imel v najemu območje pod bolnišnico v Valdoltri. Foto: Ilona Dolenc

ANKARAN > Najemnik 200 kvadratnih metrov velikega zemljišča pod Ortopedsko bolnišnico Valdoltra bo med 1. junijem in 30. septembrom Andrej Šantič iz Kopra. Občina je za to obdobje zahtevala 5000 evrov najemnine, a kandidati so kar sami ponudili več, tudi 12.000 in 22.000 evrov. A Šantičeva ponudba je bila najvišja - za štirimesečni najem območja, na katerem je deloval že nekaj minulih sezon, je ponudil 24.100 evrov. “Glede gospodarjenja z javnim dobrim nam ne gre slabo,” je zadovoljen župan Gregor Strmčnik.

Andrej Šantič prihaja kot najemnik pod Valdoltro že četrto sezono. “Glede na trud, ki sem ga vložil v to, da so me ljudje sprejeli in me celo na ulici ustavljajo z željami, da bi čim prej odprl svoj poletni gostinski obrat, se mi najemnina, ki sem jo ponudil, ne zdi visoka. Delam sam, v gostinstvu drugače niti ne gre, zato tudi veliko privarčujem,” je povedal Šantič. Pod Valdoltro bo obiskovalcem poleg pijače in hladnih sladic ponudil še igrala, ležalnike, animacijo in otroški kotiček.

Italijansko-ankaranska naveza

Prav tako 200 kvadratnih metrov veliko zemljišče na sv. Jerneju so vzeli v najem Tržačan Guido Modugno in Ankarančana Peter Čendak ter Albert Trobec ml. Oblikovali so partnerstvo in občini namesto zahtevanih 2500 evrov ponudili 3000 evrov najemnine za obdobje od junija do konca septembra. Italijansko-ankaranska naveza bo obiskovalcem ponudila blazine, namizni tenis, teleskop, galerijo, peskovnik in še kaj, želeli pa bi si tudi več zabojnikov za smeti.

Župan Gregor Strmčnik se je odločil za strogo, vendar za občino najbolj zanesljivo poslovanje. Od vseh najemnikov zahteva izplačilo celotne najemnine vnaprej, kar je določeno tudi v podpisanem notarskem zapisu, drugače pogodba ne bo veljavna. Vsi najemniki so morali plačati varščino, saj jim pogodba nalaga, da po koncu sezone odstranijo postavljene objekte. Varščino bo občina uveljavila, če bo morala objekte odpeljati na lastno pest.

Za najem območja sv. Jerneja se je zanimalo sedem ponudnikov, za Valdoltro pa deset. “Izbirali smo med vsebino, ni nas zanimalo samo to, ali bodo točili pivo ali ne,” poudarja župan Strmčnik. Vsi zainteresirani so se na pobudo občine srečali na skupni razgrnitvi ponudb. Občina jim je ponudila tudi možnost oblikovanja konzorcija oziroma partnerstva med več ponudniki. Takšno sodelovanje se je skoraj zgodilo v Valdoltri, a vendar na koncu možna partnerja nista našla skupnega jezika.

Obe oddani območji sta del še vedno nerazdeljenega premoženja med ankaransko in koprsko občino. Da pripravlja javni razpis za površine v Valdoltri in na sv. Jerneju, je Strmčnik obvestil koprskega kolega Borisa Popoviča. Ta mu resda ni dal soglasja, vendar oddaji v najem niti ni nasprotoval, pravi Strmčnik. “Prav je, da ne nagajamo drug drugemu,” še dodaja.

Ankaran bo kmalu bolj čist

Najemniki bodo morali najete površine vzdrževati, vendar bi morala ankaranska občina k pogostejšim obiskom povabiti tudi delavce Komunale Koper, saj ankaranske plaže niso prav čiste. Strmčnik obljublja, da prav to nameravajo tudi storiti. “Celotno občino moramo spraviti v red. Komunali Koper bomo naročili razširitev poslovnega sodelovanja, s katerim bi dvignili standard urejanja Ankarana na raven parkovnega območja in bi takšen videz ohranjali tudi izven sezone,” napoveduje ankaranski župan.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano