Bakterijski ožig tudi na vinski trti?

Zaradi karantenske bolezni bakterijski ožig so doslej v Evropi trepetali predvsem oljkarji. A če bodo laboratorijske raziskave v španski Valencii potrdile sume, bodo na trnih tudi vinogradniki. Na Mallorci naj bi namreč odkrili prve primere bakterijskega ožiga vinske trte v Evropski uniji.

Bakterijski ožig je prizadel predvsem oljčnike v Apuliji. Foto: Eppo
Bakterijski ožig je prizadel predvsem oljčnike v Apuliji. Foto: Eppo

PRIMORSKA > “Počakajmo na izsledke raziskav. Strah, da bi se bakterijski ožig, ki je doslej napadal predvsem oljke, širil na trte, pa seveda obstaja,” pravi dr. Ivan Žežlina iz oddelka za varstvo rastlin pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

Karantenska bolezen bakterijski ožig oljk - povzroča jo bakterija xylella fastidiosa - je v Evropi prisotna na omejenih območjih, predvsem na jugu Italije, kjer je prizadela velik del oljčnikov, in na manjšem območju v Franciji, nekaj primerov so odkrili tudi v Nemčiji. Lahko napade zelo veliko, več kot 350 različnih vrst rastlin. Najbolj izpostavljene so oljka, oleander in sadike kakavovca. Tarča pa je lahko tudi vinska trta, česar se zdaj, po odkritju prvih domnevnih okužb v vinogradih na Mallorci, najbolj bojijo.

Laboratorijske raziskave v Valencii bodo te bojazni bodisi potrdile bodisi ovrgle. “To bakterijsko obolenje ima veliko podzvrsti. Težko je ocenjevati, bo treba počakati na rezultate raziskav. Pri nas bakterijskega ožiga oljk ni, in upajmo, da ga še dolgo ne bo. Medtem pa že več let izvajamo posebne programe nadzora, s katerimi sistematično in intenzivno spremljamo nasade oziroma gostiteljske rastline,” pravi Žežlina in dodaja: “Če bi se izkazalo, da gre res za sev na trtah, bi bilo treba prevetriti vse ukrepe za preprečevanje.”

Kadar gre za primere bakterijskega ožiga, okoli območja žarišča določijo varnostni pas. V njem strokovne službe pregledajo vse gostiteljske rastline, okužene rastline pa morajo odstraniti.

Bakterijski ožig se je v Evropi prvič pojavil leta 2013, ko je bolezen napadla oljčnike v Apuliji. Kasneje so manj množične primere te bolezni odkrili še drugod, tudi na Balearskih otokih, in na različnih rastlinah. SR


Najbolj brano