Banka Koper od danes samo še Banka Intesa Sanpaolo

Samo še kakšen mesec bo na poslovni stavbi in enotah videti napise Banka Koper. Delničarji so namreč na skupščini soglašali s spremembo imena. Po novem je Intesa Sanpaolo Bank, dobila pa je tudi novega nadzornika. Vojka Čoka je zamenjal Uroš Čufer, ki je bil finančni minister v vladi Alenke Bratušek.

Italijanski lastniki Banke Koper so na današnji skupščini 
odločili, da se banka preimenuje v Banka Intesa Sanpaolo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Italijanski lastniki Banke Koper so na današnji skupščini odločili, da se banka preimenuje v Banka Intesa Sanpaolo. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Današnja skupščina Banke Koper ni mogla prinesti nobenega presenečenja, saj je ta banka v 98-odstotni lasti italijanske bančne skupine Intesa Sanpaolo. Njen upravni odbor je že pred časom napovedal prenovo in širitev poslovanja skupine v Sloveniji, kar je odsevalo tudi v predlogih na skupščini.

Delničarji so tako soglašali s preimenovanjem - po novem je Intesa Sanpaolo Bank (Banka Intesa Sanpaolo). Spremembo imena in zamenjavo napisov in drugega, povezanega z obstoječim imenom, bo banka uradno začela udejanjati s 16. januarjem.

Skupščina je sprejela odstopno izjavo dosedanjega dolgoletnega predsednika nadzornega sveta Vojka Čoka. Na čelu nadzornikov Banke Koper je deloval več mandatov, z novimi ambicijami glede krepitve skupine v Sloveniji pa je ta položaj prepustil nasledniku. Za novega člana nadzornega sveta so delničarji izvolili Uroša Čuferja, nekdanjega finančnega ministra v vladi Alenke Bratušek. Po vsej verjetnosti bo tudi vodil nadzorni svet.

K odločitvi upravnega odbora o večji prisotnosti skupine v Sloveniji so še posebej prispevali poslovni dosežki in stabilni pozitivni rezultati Banke Koper, neizkoriščeni potenciali, ki jih izkazuje slovenski trg, in finančna trdnost lastnikov.

Intesa Sanpaolo velja za eno večjih, učinkovitejših in trdnejših evropskih bančnih skupin, kar so pokazali tudi nedavni obremenitveni testi. “Intesa Sanpaolo je bila edina večja evropska banka, ki kotira na borzi, ki je pokazala, da bi v primeru uresničitve neugodnega scenarija presegla kapitalske zahteve regulatorjev,” je poudaril glavni izvršni direktor skupine Carlo Messina. Dodal je še, da skupina nadaljuje svojo pot evropskega glavnega akterja na področju upravljanja s premoženjem. Njihove stranke so jim zaupale za 850 milijard evrov finančnih sredstev, od tega je 310 milijard evrov sredstev v upravljanju. SONJA RIBOLICA


Najbolj brano