Bo občina rešiteljica projekta Coast bikes?

Nekateri redni uporabniki koprskih koles za izposojo opažajo, da ta že nekaj časa niso dobro vzdrževana, poleg tega jih je na postajah precej manj kot pred leti. V podjetju Ibis, ki se je podpisalo pod projekt Coast bikes, priznavajo, da so se jim načrti nekoliko spridili.

V avtomatiziranih kolesarnicah je opaziti vse manj koles za izposojo  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V avtomatiziranih kolesarnicah je opaziti vse manj koles za izposojo  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > “Sistem deluje glede na trenutne finančne zmogljivosti podjetja. V takšni obliki sami več ne moremo zagotavljati njegovega dobrega delovanja,” je realen Mladen Bijeljac iz Ibisa. Če ne bodo uspeli najti rešitve, s katero bi ohranili projekt, bodo primorani razmisliti celo o zaprtju sistema za avtomatizirano izposojo koles.

V Kopru so izposojevalnice koles v projektu Coast bikes zaživele marca 2012, lani poleti je podjetje Ibis, ki se je podpisalo pod projekt, mrežo kolesarnic razširilo tudi v Izolo. V obeh mestih je na voljo 35 koles.

“Upam si trditi, da so kolesa za uporabnike nevarna. Ko sem vozil enega od slabo vzdrževanih koles, se mi je med vožnjo iznenada obrnilo krmilo in zgolj prisebnosti in dobremu ravnotežju se lahko zahvalim, da nisem padel in se poškodoval,” opisuje eden od rednih uporabnikov koles. Pravi, da to ni edina napaka oziroma poškodba, ki jo je opazil. Med drugim je že naletel tudi na kolesa s prazno zračnico, poškodovanim sedežem, slabo pritrjeno košaro in še bi lahko našteval.

Bijeljac se strinja, da je, odkar imajo finančne težave, skrb za kolesa na nekoliko nižji ravni, a zagotavlja, da nevarnosti za uporabnike ni. “Kolesa vzdržujemo trikrat na teden,” pojasnjuje. Potrjuje še, da je na postajah manj koles. To pa zato, ker nimajo več službe za prestavljanje koles iz ene postaje na drugo in je torej vse prepuščeno uporabnikom samim.

Projektu izposoje ne kaže dobro. Se torej zgodba izteka, še preden je dobro zaživela? Bijeljac upa, da se bodo z vrhom koprske občine dogovorili, da bi ta prevzela upravljanje kolesarnic, saj v tem vidi edino možnost za preživetje projekta. Kako daleč so pogovori na to temo, pa nismo uspeli izvedeti, ker v občini na naša vprašanja niso odgovorili. NH


Najbolj brano