Cilj je porabiti čim manj energije

V Trstu se je včeraj začela prva etapa tridnevne dirke ECOnova Rally Adriatic. Na ekološkem reliju po Italiji, Sloveniji in Hrvaški, pretežno pa po Primorski, sodeluje približno 20 ekip iz sedmih evropskih držav, ki bodo skušale na 700 kilometrov dolgi trasi porabiti čim manj energije.

Na ECOnova Rallyju Adriatic z okolju prijaznim vozilom 
sodeluje tudi ekipa družbe E 3. Foto: E3
Na ECOnova Rallyju Adriatic z okolju prijaznim vozilom sodeluje tudi ekipa družbe E 3. Foto: E3

TRST, PIRAN > Cilj tekmovalcev ECOnova Rallyja Adriatic je doseči čim boljši čas na posamezni etapi in v seštevku, ob tem pa voziti optimalno in racionalno ter tako porabiti čim manj energije. Organizacijska ekipa S Rally, ki jo vodi Primož Lemež, želi z ekološkim relijem, ki mu bodo letos sledili še trije, promovirati trajnostno mobilnost in do okolja prijaznejša vozila.

“Na teh cestnih preizkušnjah lahko poleg avtomobilov, ki jih poganjata elektrika in vodik, priključnih hibridov ter avtomobilov s podaljševalnikom dosega - te dovoljuje mednarodna zveza FIA - sodelujejo tudi avtomobili, ki jih poganjajo različne alternativne pogonske energije in plini ter predelani električni avtomobili,“ je pojasnil Lemež in dodal, da so reliji z vozili na alternativne oblike pogona v tujini že močno uveljavljeni.

700

kilometrov je dolga trasa, na kateri 20 ekip iz sedmih držav poskuša porabiti čim manj energije.

Postanki za polnjenje in predstavitev

Tekmovalci so včeraj vozili po cestah med Trstom in Koprom, deloma pa tudi po hrvaškem ozemlju, prvo etapo pa so zaključili v Piranu. Danes so se zjutraj iz Pirana odpravili proti Ljubljani, predviden postanek bodo imeli tudi pred Postojnsko jamo, okrog 22. ure pa je predviden prihod prvega avtomobila skozi cilj v Piranu.

Jutri jih čaka še vožnja od Pirana proti Goriškim Brdom in skozi Novo Gorico nazaj v Piran, kjer se bo ekološki reli popoldne zaključil na Tartinijevem trgu.

Ker bo treba avtomobile med dirko polniti, je predvidenih tudi več postankov v večjih mestih. Ti bodo priložnost za ogled avtomobilov, predstavitev njihovega delovanja in za promocijo do okolja prijaznejše mobilnosti.

Elektromobilnost postaja realnost

Med ekipami na hitrostni, spretnostni in energetsko varčni avtomobilski preizkušnji sodeluje tudi ekipa novogoriške družbe E 3.

“Elektromobilnost kot nov način do okolja prijazne mobilnosti je neločljivo povezana z uporabo električnih vozil in polnilne elektroenergetske infrastrukture. Znotraj te usmeritve zato spodbujamo čistejšo proizvodnjo električne energije in načrtujemo širitev mreže lastnih javnih polnilnih postaj,” je povedal direktor družbe E 3 Darko Pahor.

Med prvimi aktivnostmi družbe E 3 na področju elektromobilnosti je prav podpora ECOnova Rallyju.

NACE NOVAK


Najbolj brano