Civilna družba koprski občini: Mala loža naj ostane javno dobro

V Gibanju Skupaj so začeli zbirati podpise k javnemu pozivu koprski občini in občinskim svetnikom, naj mala oziroma stara loža kot del Pretorske palače ostane javno dobro. Loža pod levim krilom mestne palače bo šla konec meseca na dražbo. Na Mestni občini Koper (MOK) pravijo, da s prodajo kulturna in zgodovinska dediščina ne bosta ogroženi.

 V Gibanju Skupaj so začeli zbirati podpise k javnemu pozivu 
koprski občini, naj mala  loža kot del Pretorske palače ostane 
javno dobro. Foto: Nataša Hlaj
V Gibanju Skupaj so začeli zbirati podpise k javnemu pozivu koprski občini, naj mala loža kot del Pretorske palače ostane javno dobro. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > V gibanju so spomnili, da je mestna občina pred leti ta del Pretorske palače, za obnovo katere je bilo skupno vloženih 3,4 milijona evrov javnega denarja, pred leti prodala in že 11 let ni več v funkciji občanov in javnega interesa.

“Po dostopni dokumentaciji sodeč je šlo za nepregledno prodajo in se pravzaprav ves ta čas dogajajo nenavadni posli s prodajami, stečaji, hipotekami, prehajanji objekta iz enega v drugo lastništvo,” so zapisali ter navedli, da naj bi imel predkupno pravico Dom Koper, ki je tudi napovedal sodelovanje na dražbi.

Gibanje Skupaj: Celotna palača, vključno z ložo, naj ostane javno dobro

Predstavnica gibanja Barbara Verdnik je ob današnjem začetku zbiranja podpisov, ki bo trajal vse do 30. avgusta, ko je predvidena dražba, poudarila, da ne gre za protest.

“Ta prva, stara loža je integralni del Pretorske palače in je na ta način, ker gre v prodajo, ogrožen pravzaprav cel levi Pretorske palače, kar je iz našega vidika nedopustno,” je opozorila Barbara Verdnik, ki meni, da bi morala celotna palača, vključno z ložo, ostati javno dobro.

“Lahko si mislimo, da je šlo za negospodarno ravnanje s stvarnim premoženjem občine, ko se je to leta 2005 prodajalo,” je opozorila predstavnica Gibanja Skupaj.

“Občina lahko uveljavi predkupno pravico na objektu, saj gre za spomenik državnega in lokalnega pomena, lahko pa tudi prepreči dražbo, če ima 'čiste' delilne načrte,” je poudarila Barbara Verdnik.

Pozivu se je v pisni obliki pridružil tudi poslanec Levice iz Kopra Matej Tašner Vatovec, ki je vodstvo občine pozval, naj se udeleži javne dražbe in izlicitira nazaj “tisto, kar bi moralo služiti kot javni prostor”.

MOK: Kulturna in zgodovinska dediščina ne bosta ogroženi

Iz MOK so medtem sporočili, da v okviru tokratne prodaje ne nameravajo uveljaviti predkupne pravice, da pa s prodajo kulturna in zgodovinska dediščina ne bosta ogroženi, saj je za morebitni poseg v objekt treba predhodno pridobiti kulturnovarstvene pogoje in soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine. Zato je po njihovem “bojazen, da bi v rokah novega lastnika prišlo do skrunitve spomenika oziroma njegovega uničenja, povsem odveč”.

Kot so spomnili na občini, so leta 2005 pristopili k postopku prodaje objekta na Čevljarski 1 prek javnega razpisa. Mala Loža je bila od nekdaj neločljivo povezana z ostalim delom stavbe na naslovu Čevljarska ulica 1, ker pa v tistem obdobju še ni bil izdelan načrt etažne delitve, sta se pogodbeni stranki zavezali, da bosta po njegovi izvedbi uskladili tudi zemljiškoknjižno stanje.

Objekt in terasa sta več let po prodaji prešli v last podjetja MTN, za katerega je bil kasneje sprožen stečajni postopek. Nepremičnina je tako postala predmet prodaje stečajnega upravitelja, ki je najprej prodal objekt, zdaj pa še del površine, ki predstavlja teraso. Del terase, ki povezuje Titov trg s Čevljarsko ulico - podhod, pa še naprej ostaja v lasti MOK.

Kot so še pojasnili na občini, objekt nikoli ni bil javno dobro. Pred leti je bila tako sedanja terasa celo zazidana in je v njem obratovala trgovina s trafiko.

Na občini upajo, da bo s prodajo dela terase ta ponovno postal neločljiv del celotne nepremičnine na naslovu Čevljarska ulica 1. Z nepremičnino naj novi lastnik ravna gospodarno in jo vzdržuje, tako da ta ne bo več kazila podobe mesta, so zapisali na MOK.

STA


Najbolj brano