• Ro-ro ladja, ki prevaža mercedese in druga vozila iz evropskih 
tovarn Mercedes-Benz na Daljni vzhod.
    Ro-ro ladja, ki prevaža mercedese in druga vozila iz evropskih tovarn Mercedes-Benz na Daljni vzhod.
    Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Daimler s še več mercedesi prek Kopra

petek, 13. oktober 2017, 06:00

Luki Koper je uspelo tudi na drugem razpisu nemške korporacije Daimler, ki je Koper že leta 2015 izbrala za svoje južno pristanišče, prek katerega izvaža vozila iz evropskih tovarn Mercedes-Benz. Doslej so jih prek Kopra prepeljali približno 200.000, z novim poslom, ki so ga Koprčani pridobili zdaj, pa bo prek Kopra potovalo še več vozil.

KOPER > Z novim poslom se odpirajo dodatne direktne ladijske povezave za prevoz vozil med Koprom in Azijo, saj bodo vozila, poleg Kitajske, Hongkonga in Singapurja, po novem romala tudi na Japonsko. “Odločitev Daimlerja, da ponovno izbere Koper, je za nas potrditev, da smo izpolnili njihova pričakovanja. Nova linijska povezava z Japonsko, ki jo zagotavlja ladjar MOL, pa odpira možnosti dodatnih poslov tako v izvozu iz Evrope kot tudi uvoza vozil iz Azije v Evropo,” pravi predsednik uprave Luke Drago Matić.

V Luki Koper so vložili veliko truda, da so pred dvema letoma prepričali Daimler, da poleg severnih pristanišč Bremerhaven in Zeerbrugge izbere še južno pot prek Kopra. Ključni pogoji so bili zanesljivost infrastrukture in izkušnje pri pretovoru in skladiščenju tako občutljivega tovora, kot so vozila. Prvi mercedesi so prišli pred natanko dvema letoma. Letne količine so presegle 100.000 vozil. Zdaj pa jih bo še več. Avtomobilski terminal Luke Koper je sicer lani pretovoril skoraj 750.000 vozil, v prvih devetih mesecih letos pa že skoraj 600.000. Avtomobili so strateški tovor Luke, v dodatne zmogljivosti za pretovor avtomobilov bo podjetje v prihodnjih letih investiralo 43,6 milijona evrov, tudi v novo garažno hišo, ki bo imela zmogljivost 6000 parkirnih mest, kar bo omogočilo povečanje letnega pretovora za okoli 162.000 avtomobilov. Stranke namreč vse bolj povprašujejo po pokritih skladiščnih površinah za avtomobile. KG


Povej naprej: