Dan delfinov v Piran privabil mnoge obiskovalce (foto)

Morigenos, društvo za morske sesalce, je letos v Piranu že enajstič organiziralo Dan delfinov. Včasih pridejo delfini, ki se zadržujejo v Piranskem zalivu, čisto blizu obale, v soboto pa jih ni bilo na spregled, čeprav je bilo morje dokaj mirno, vidljivost pa razmeroma dobra.

Mirno morje je dobro za opazovanje delfinov. A ni jih prav 
lahko najti. Foto: Sonja Ribolica
Mirno morje je dobro za opazovanje delfinov. A ni jih prav lahko najti. Foto: Sonja Ribolica

PIRAN > Prireditev je v Piran privabila mnoge obiskovalce iz vse Slovenije, čeprav je bilo vreme dokaj muhasto. Organizatorji so zanje pripravili vrsto dogodkov, od ustvarjalnih delavnic za otroke, kopenskih opazovalnic, do poučne Delfinove poti in interaktivne predstavitve življenja delfinov iz slovenskega morja. Največ zanimanja pa je bilo za panoramski izlet z ladjico do oceanografske boje in še malo dlje, kjer je z malo sreče moč naleteti na delfine. A včeraj njihovih plavuti ni bilo opaziti.

Zanimanja je bilo toliko, da so sedeže za oba izleta na ladji Solinarka zapolnili tako rekoč takoj. Letos je bilo prvič treba za izlet prispevati 2,50 evra, še prej pa v vrsti počakati na kuponček. “Sto kupončkov smo razdelili v 15 minutah. Zanimanje je bilo res veliko,” je povedala Polona Kotnjek iz društva Morigenos. Kratek naliv je oplaknil obiskovalce, ki so na pomolu čakali ladjico, a se niso vdali. Družina iz Gabrč pri Senožečah je morala ostati na pomolu, na ladjici ni bilo več prostih sedežev. ”Pa tako smo si želeli videti delfine,” so v en glas povedali člani družine. Kot mnogi drugi obiskovalci so se potem napotili do svetilnika na Punti, kjer je bila kopenska opazovalnica.

Druga je bila na piranskem zvoniku, kjer so za opazovanje namestili močan daljnogled. “Morje je mirno, kar je zelo dobro za opazovanje. Danes delfinov še nismo videli. Se je pa treba naučiti opazovati. Včasih je samo vranjek, ” je razlagal Tilen Genov iz društva Morigenos.

SR


Najbolj brano