Delavci Luke županu: vaše igre ogrožajo naša delovna mesta

“Naša delovna mesta ne morejo biti predmet vaših iger, spletk in zabave,” so včeraj v javnem pismu županu Borisu Popoviču zapisali v Svetu delavcev Luke v imenu vseh zaposlenih. Ogorčeni so, da župan zdaj nasprotuje podaljšanju prvega pomola. Prepričani so, da s tem škoduje gospodarstvu občine. O pismu so na včerajšnji seji koprskega občinskega sveta želeli razpravljati v Združeni levici, a je Popovič za ponedeljek sklical izredno sejo na temo Luke.

Do kod bi segalo podaljšanje pomola za 100 metrov? Pomol je sedaj dolg 600 metrov.
Do kod bi segalo podaljšanje pomola za 100 metrov? Pomol je sedaj dolg 600 metrov.  

KOPER > Delavci Luke Koper ne razumejo, kako je lahko razvoj pristanišča ponovno predmet kupčkanj in političnih obračunavanj. Župana Borisa Popoviča so spomnili, da je bil državni prostorski načrt za pristanišče sprejet že leta 2011, da je bila takrat izdelana celovita presoja vplivov na okolje, celo čezmejna, da je bila koprska občina in širša javnost vključena, da je občina o vseh načrtih sproti seznanjena in da je predstavnica občine v nadzornem svetu Luke tudi vseskozi sodelovala pri sprejetju strategije razvoja podjetja, vključno s podaljšanjem pomola za 100 metrov.

V Luki so pred dnevi končno dobili okoljevarstveno soglasje za to naložbo, a je Popovič napovedal, da ga bo občina izpodbijala. “To je skrajno neodgovorno in neutemeljeno, saj projekt vrača skoraj na začetek. Verjetno se niti ne zavedate posledic, ki jih s takšnim ravnanjem povzročate gospodarstvu občine, ki jo vodite. Z vsakim letom zamika tega projekta je slovensko gospodarstvo oškodovano za vsaj 100 milijonov evrov,” so poudarili.

Župana so spomnili, da je leta 2013 celo podpisal pismo podpore, v katerem je podprl podaljšanje pomola in zagotovil pomoč pri uresničitvi novih vhodov v pristanišče, zdaj pa ta zaveza nenadoma ne velja več.

Delavci so ogorčeni, ker je Popovič za medije celo izjavil, da sicer ne nasprotuje razvojnim projektom pristanišča, ampak mu ni všeč uprava družbe. “Zanimivo, da kot bivši predsednik nadzornega sveta Luke v času Časarjeve uprave niste zaznali nobenih anomalij oziroma izčrpavanja Luke, čeprav bi morali vedeti o vseh poslih družbe (takrat smo agonijo ustavili zaposleni, Robert Časar pa je v zaporu), moti pa vas trenutna uprava, ki dosega rekordne rezultate,” očitajo delavci in se sprašujejo, kako ima lahko takšne kriterije.

Skupina Luka Koper zaposluje 1064 ljudi, posredno je v pristaniški dejavnosti zaposlenih še 4000 ljudi, za njimi pa stojijo njihove družine, opozarjajo delavci Luke. Oviranje razvoja pa ogroža delovna mesta, pišejo. Logistika in transport sta najpomembnejši gospodarski panogi občine Koper in regije, poudarjajo. Popoviča, ki trdi, da podpira gospodarstvo, sprašujejo, kaj je v zadnjih letih naredil za to dejavnost, razen da vsako leto povečuje dajatve za pristanišče. Pozivajo ga, naj končno podpre pristanišče, kot se je zavezal pred štirimi leti.

Po naših informacijah je tudi minister Peter Gašperšič pozival Popoviča, naj ne izpodbija okoljevarstvenega soglasja za podaljšanje prvega pomola. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano