Delničarjem Luke Koper se obeta 96 centov dividende

Delničarji Luke Koper bodo na skupščini 30. junija odločali o delitvi 20,32 milijona evrov bilančnega dobička. Za izplačilo dividend bi vodstvo in nadzorniki namenili 13,44 milijona evrov oz. 96 centov bruto na delnico. Skupščina bo odločala tudi o novih nadzornikih, a imena še niso znana.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Kot izhaja iz danes na Ajpesu objavljenega sklica skupščine, bi preostalih 6,88 milijona evrov bilančnega dobička ostalo nerazporejenih. Predlagana dividenda v višini 96 centov na delnico je nižja od lanske. Lani je vodstvo predlagalo 68 centov dividende, a jo je skupščina po nasprotnem predlogu Slovenskega državnega holdinga (SDH) izglasovala v višini 1,13 evra na delnico.

Delničarji bodo konec junija odločali tudi o novih nadzornikih, a imena še niso znana. V sklicu skupščine piše le, da se za člane nadzornega sveta Luke Koper imenuje največ pet oseb, po predlogih delničarjev, ki bodo dani po objavi sklica skupščine. Novi nadzorniki bodo štiriletni mandat nastopili 7. oktobra.

V nadzornem svetu zdaj kapital zastopajo Alenka Žnidaršič Kranjc, Elen Twrdy, Rado Antolovič, Andrej Šercer in Žiga Škerjanec, vsem pa se štiriletni mandat izteče s 7. oktobrom. V nadzornem svetu so sicer še predstavnica lokalne skupnosti Sabina Mozetič ter predstavniki delavcev Mladen Jovičić, Marko Grabljevec in Rok Parovel.

Po pisanju današnjega Dnevnika naj bi bila med tistimi, ki bi jih SDH poslal v nadzorni svet, Milan Jelenc iz Slovenskih železnic in Tine Svoljšak, ki je bil leta 2015 tri mesece član luške uprave. Edini, ki naj bi ohranil mesto nadzornika, naj bi bil po informacijah časnika Rado Antolovič. Kot še piše Dnevnik, želje po obvladovanju Luke ne skriva niti koprski župan Boris Popovič, ki bi tja takoj znova poslal nekdanjega predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča.

Skupščina bo odločala še o podelitvi razrešnice upravi, ki jo vodi Dragomir Matić, in nadzornikom za delo v lanskem letu, pa tudi o imenovanju revizorja poslovanja v letih 2017, 2018 in 2019 - po predlogu bi to delo opravila družba KPMG Slovenija.

Največji delničar Luke Koper je država, ki ima neposredno v lasti 51 odstotkov družbe, posredno prek SDH in Kapitalske družbe pa še 11,13 oz. 4,98 odstotka. Mestna občina Koper ima v luki 3,14-odstotni delež.

STA


Najbolj brano