Državni udar v koprski SD

V koprskem odboru Socialnih demokratov spet vre. Danes je prišlo do incidenta. Člani Mladega foruma Morje z Jako Mermoljo na čelu so napovedali prevzem koprskega odbora, pri tem pa so, kot kaže nepooblaščeno zasedli prostore strankine pisarne na Gortanovem trgu 15. Ostali člani so zato poklicali policijo.

Jaka Mermolja (levo) in David Klemenc Foto: Denis Sabadin
Jaka Mermolja (levo) in David Klemenc Foto: Denis Sabadin

KOPER > Dopoldne je Jaka Mermolja na tiskovni konferenci v prostorih Socialnih demokratov sporočil, da je konferenca Mladega foruma Morje, ki ga je vodil doslej, prejšnji večer prav njega postavila za vršilca dolžnosti predsednika SD Koper. A je kasneje član SD Mladen Čehovin obiskal sedež stranke in ugotovil, da so tam tudi osebe, ki jih ne pozna, zato je na pomoč poklical policijo, ki je danes popoldne še vodila postopek o zapletu. Trenutni vršilec dolžnosti predsednika SD Koper Marjan Križman pravi, da nikomur od Mladega foruma Morje ni predal ključev za uporabo prostorov.

Srž spora pa je boj za oblast znotraj koprskega odbora SD, ki je v 90. letih obvladoval koprsko politično sceno, v zadnjih letih pa tone vse niže; v občinskem svetu sploh nima predstavnika. Že v prejšnjem mandatu je prišlo do razkolov in izključitev, pred tremi tedni pa je odstopila predsednica SD Koper Tatjana Magdalenič, ker je dobila službo v tujini. “Predsedstvo Občinske organizacije SD v Kopru je po odstopu predsednice Tatjane Magdalenič, kot to določa statut stranke v 64. členu, za vršilca dolžnosti predsednika SD Koper imenovalo Marijana Križmana,” so danes pojasnili v centrali SD v Ljubljani.

Odzvali so se tudi v centrali Mladega foruma SD. Kot so zapisali, obžalujejo potezo dela lokalnega kluba Mladega foruma Morje glede samoimenovanja Mermolje za vršilca dolžnosti koprskih Socialnih demokratov. Lokalni klub namreč nima pristojnosti na tak način posegati v delovanje stranke, čeprav ima podmladek s strani stranke prepoznano veliko avtonomijo, so še zapisali. Pojasnili so, da imajo članice in člani lokalnih enot Mladega foruma SD pravico do zastopanosti s po enim predstavnikom v organih občinskih in območnih organizacij SD. Zaradi nastalih okoliščin pa bodo koprsko dogajanje prijavili na nadzorni odbor foruma, so še zapisali v odzivu.

A je Jaka Mermolja, predsednik Mladega foruma Morje, očitno menil drugače. “Imamo vizijo, ljudi in motivacijo, manjka nam samo podpora lastnih socialnih demokratov. Dosedanje vodstvo, ki je stranko vodilo že vrsto let, naredilo pa ni nič, naj se umakne. Na lokalno dogajanje je bilo neodzivno in neaktivno. Doslej je zapostavljalo mlade in sposobne kadre ter jim preprečevalo dostop do vodilnih mest v stranki. Ugotovili smo, da je edina možnost, v kolikor želimo rešiti občinski odbor, da prevzamemo pobudo in izpeljemo program Za sodoben in pravičen Koper enakih možnosti,” je pojasnjeval. Sicer se zaveda, da konferenca ni skladna z vsemi akti Socialnih demokratov, a naj bi bil to izhod v sili, ki ga je bilo treba narediti, zatrjuje. “Do septembra, ko naj bi sklicali zbor članstva, želimo urediti razmere v odboru, nato pa se začnemo pripravljati na volitve,” je povedal Mermolja, ki je ob sebi zbral še Davida Klemenca in Saro Frančeškin.

“Ni res, da ni bilo nič narejeno, prav tako ni res, da mladih ne upoštevamo. Mladi imajo pri nas odprta vrata, nekaj jih tudi sodeluje v predsedstvu, ne gre pa mešat mlade in Jake Mermolje, to sta dve različni zgodbi,” se je v bran postavil Marjan Križman, ki je prav za danes sklical sejo predsedstva SD Koper. Jasno ga podpira vodstvo stranke v Ljubljani: “Samoimenovanje Jake Mermolje za v.d. predsednika SD Koper zavračamo kot absolutno nelegitimno dejanje ter kršitev statuta stranke in je zato že predmet prijave Nadzornemu odboru stranke. Poudarjamo, da ima Marijan Križman vso podporo vodstva stranke Socialnih demokratov, in hkrati menimo, da nelegitimno samoimenovanje vodstva vnaša razdor v delovanje stranke in škodi našemu ugledu.”

DENIS SABADIN


Najbolj brano