Dva tira prepričala svetnike, da so sami sebe povozili

Koprski občinski svet je z 21 glasovi za in dvema proti preklical svojo podporo referendumu za zakon o drugemu tiru. Izglasoval je torej povsem nasprotne sklepe kot na seji pred mesecem dni. A vmes je vlada svetnike prepričala z odločitvami, da bo med Koprom in Divačo nova dvotirna proga, da bodo sedanjo progo ukinili in namenili kolesarjem ter da bo v projektu drugi tir še povečala civilni nadzor.

Jure Leben in Boris Popovič na izredni seji mestnega sveta. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Jure Leben in Boris Popovič na izredni seji mestnega sveta. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Dvotirna proga je naša velika želja, za katero smo si prizadevali že dolgo. Ko se bo ukinila sedanja proga, bo ogromno pridobilo naše zaledje,” je pred svetniki poudaril koprski župan Boris Popovič.

“Še vedno mislim, da podjetje 2TDK ni potrebno, v tem nismo uspeli prepričati vlade. Zagotovili pa so nam, da bo delež Slovenije v 2TDK 51-odstoten. Obrestna mera za madžarski vložek ne bo 4,5-odstotna, kot so sprva govorili, ampak ne bo smela biti višja od obresti posojila, ki ga bo Slovenija najela pri Evropski investicijski banki. To nam zadostuje,” je še povedal Popovič. V deklaraciji, sprejeti 22. maja in včeraj preklicani, so namreč izglasovali prav to, da je drugi tir potraten in škodljiv, da ga mora Slovenija zgraditi sama in z njimi samostojno upravljati. “Referendum je zdaj nepotreben in gotovo ne bo uspel, tudi če bodo zbrali podpise. Da pa smo mi prej pomagali zbirati podpise, pa je kriva sama vlada,” je še dejal Popovič.

Kaj naj naredi občan, ki je sledil Popoviču in že dal podpis za referendum?

“Vlada je uresničila, kar zagovarja občina Koper, zato občinski svet ne vidi več potrebe po podpori zahtevi za podpis referenduma,” so danes izglasovali koprski svetniki. A občina je bila skoraj tri tedne aktivno vključena v zbiranje podpisov, celo s svojo stojnico pred koprsko upravno enoto. Kaj naj torej naredijo občani, ki so sledili svojim voljenim predstavnikom in prispevali podpis, zdaj pa bi svoj podpis preklicali? “Če je možno preklicati že dan podpis, ga bom preklical,” je danes dejal Popovič. Po nekaterih informacijah bo podpise, oddane po elektronski poti, teže preklicati. Natančen odgovor pristojnih bomo pridobili v petek. Pobudnik referenduma Vili Kovačič je sicer zapisal, da iz Istre niti v času Popovičeve podpore referendumu ni bilo prav veliko podpisov. Po neuradnih informacijah naj bi jih bilo približno 800.

Komedija zmešnjav

Svetnica ZL Maja Tašner Vatovec je Popovičev preobrat stališča, ko na tretji izredni seji v 23 dneh obračajo na glavo sklepe, izglasovane na prejšnji izredni seji, označila za komedijo zmešnjav v županovi glavi. “To počne, da bi izpadel kot rešitelj,” je povedala.

Svetniki SMC so se glasovanja vzdržali, Popovičeve sklepe je podprla le Ingrid Kocjančič. “Želeli smo ohraniti držo, ki smo jo imeli že pred sejo 22. maja, na kateri nas ni bilo,” je današnje neglasovanje pojasnil Mario Marasovič. Popovič je takrat v zadnjem trenutku premaknil začetek izredne seje na zgodnejšo uro, ravno na čas, ko so v SMC sklicali novinarsko konferenco, zato se svetniki seje niso udeležili.

Popovič je dejal še, da primorska poslanca SMC Marko Ferluga in Lilijana Kozlovič (zdaj sekretarka vlade) nista prav nič pomagala lokalni skupnosti pri tem projektu. Marasovič je ocenil, da je to že del županove predvolilne kampanje. Svetniki SMC namreč trdijo, da je prav zasluga njihovih istrskih poslancev, da se je drugi tir na vladi začel premikati.

Referendum bi ustavil projekt

Državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben pa je koprskim svetnikom med drugim povedal, a bo v primeru uspelega referenduma projekt drugi tir za nekaj let zastal. Precej zavor pa bo po njegovih besedah že v primeru zbranih podpisov, saj se Slovenija ne bo mogla učinkovito prijaviti na blending razpis za evropski denar, ki se izteče 14. julija.

Pred izredno sejo je Leben novosti projekta drugega tira predstavil tudi istrskim gospodarstvenikom na Primorski gospodarski zbornici; posveta o pomenu tira za primorsko gospodarstvo se je udeležil tudi svetovalec v družbi 2TDK Metod Dragonja. Med istrskimi gospodarstveniki je bilo slišati tudi obžalovanje, da je vlada tako pozno začela komunicirati z javnostmi o zakonu in projektu; če bi se lotila prej in drugače, gotovo ne bi prišlo do referendumske pobude, je bilo slišati. Po včerajšnjih neuradnih podatkih naj bi pobudniki imeli nekaj več kot približno 30.000 podpisov.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano