“Istra je kar klicala po organizaciji maratona”

Istrske ceste bo kmalu napolnilo 4500 tekačev in več tisoč obiskovalcev iz Slovenije in številnih evropskih držav. Maraton, ki se ponaša z razgibanimi ter slikovitimi progami, bo letos gostila Mestna občina Koper.

Prvi Istrski maraton je bil organiziran leta 2014 in odtlej je 
število udeležencev vsako leto naraščalo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Prvi Istrski maraton je bil organiziran leta 2014 in odtlej je število udeležencev vsako leto naraščalo. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ISTRA > Maraton povezuje štiri istrske občine: Koper, Izolo, Piran in Ankaran. Start in cilj se vsako leto selita iz mesta v mesto in tako se vsako leto vselej spreminjajo tudi tekaške trase. Letos bo gostiteljica Mestna občina Koper, ki je maraton gostila že ob njegovem debiju leta 2014. Že takrat se je po odličnem odzivu sodelujočih in obiskovalcev videlo, da bo Istrski maraton postal ena izmed najbolj znanih tekaških prireditev v Sloveniji.

“Obalno območje je kar klicalo po poteku takšnega maratona”, o razlogih za organizacijo pravi novinar, tekač in eden od organizatorjev Istrskega maratona Branko Vrabec. Poleg pestrega in razgibanega območja, ki omogoča slikovite proge, pa je v Istri za tovrstno prireditev ugodno tudi vreme. “Istra se maratoncem predstavi v svoji najlepši luči, z morjem ob boku, s predori Parencane, z oljkami nad glavami in razgledom po kakijih …”, opisujejo prireditev na spletni strani Istrskega maratona. Na organizacijo dogodka pa je vplivala tudi uspešnost Ljubljanskega in Kraškega maratona. “Slednji je nakazal, da je tudi na kraškem območju ogromno tekačev, ki bi se z veseljem udeležili tudi teka ob obali. Izkušnje smo vzeli tako od Kraškega kot od Ljubljanskega maratona, in najboljše pri vsem skupaj je, da so nam vsi pomagali. Nihče ni gledal na ostale kot na konkurenco, za kar so organizatorji zelo hvaležni”, je povedal Vrabec.

“Prvi Istrski maraton, ki ga je leta 2014 gostil Koper, je privabil ogromno število obiskovalcev in 2000 tekačev. Naslednje leto, ko so prireditev gostili v Izoli, je število tekačev naraslo na 2500, na tretjem Istrskem maratonu pa jih je bilo že krepko več kot 3000. Letos, s štartom in ciljem v Kopru, pričakujejo, da bo istrske ulice napolnilo kar 4500 tekačev. Organizatorji se bodo najbrž pri tej številki tudi ustavili, saj proga več tekačev iz varnostnih razlogov ne prenese”, pravi Vrabec.

TEJA PETEK, TEA REDNAK


Najbolj brano