Italijanski sklad potrdil, da odstopa od nakupa Cimosa

Družba TCH Cogeme, prek katere je italijanski sklad Palladio Finanziaria nameraval kupiti 92-odstotni delež Cimosa, je danes ponovno sporočila, da odložni pogoji do izteka roka konec januarja niso bili izpolnjeni in da se je zato umaknila iz nameravane transakcije.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA, KOPER> Prodajalci Cimosa bodo, potem ko je družba TCH Cogeme odstopila od nakupa družbe, takoj začeli z izvajanjem alternativnega načrta, so sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Načrt predvideva podobne ukrepe, kot so bili predvideni v dosedanjih pogajanjih. S tem nameravajo zagotovili možnosti za nadaljnje delovanje Cimosa. "Zadnje kritično odprto vprašanje pri prodaji družbe italijanski TCH Cogeme je bil sporazum s hrvaško slabo banko. Čeprav so tako ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Slovenski državni holding kot DUTB vložili vse napore v uspešen zaključek transakcije in je investitor aktivno sodeloval pri pogajanjih s hrvaško stranjo, na koncu ni bil zadovoljen z rezultatom pogajanj," so danes sporočili iz DUTB.

V družbi Alta Skupina, ki je potencialnemu kupcu svetovala pri tem poslu, so v današnjem sporočilu “upoštevaje določene različne informacije, ki so se v javnosti pojavile v zadnjih dneh v zvezi z nameravanim prevzemom skupine Cimos s strani TCH Cogeme”, zapisali, da so že 20. februarja sporočili, da določeni odložni pogoji, ki bi morali biti izpolnjeni do 31. januarja, še vedno niso izpolnjeni in so posledično pravni dokumenti, sklenjeni s konzorcijem prodajalcev, avtomatsko prenehali veljati.

Hrvaški sindikat metalurgov še ni prejel uradnega obvestila italijanske družbe TCH Cogeme, da ne namerava kupiti 92-odstotnega deleža Cimosa, je povedal predsednik sindikata Vedran Dragičević. Hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić je pred tem danes dejal, da dogovor s Slovenijo o usodi koprske družbe pričakuje v nekaj dneh. Dragičević je spomnil na današnjo izjavo ministra Marića, ki ni omenjal, da bi TCH Cogeme, prek katere je italijanski sklad Palladio Finanziaria nameraval kupiti Cimos, odstopil od načrtovanega posla. Kot je dodal, hrvaški sindikati niso bili vključeni v pogajanja in ne poznajo veliko podrobnosti, zato bodo počakali na uradno obvestilo o odločitvi italijanskih investitorjev. Dragičević meni, da bodo lahko Cimosovi obrati na Hrvaškem morda nadaljevali z obratovanjem v skladu s hrvaškimi zakoni, a bodo počakali na razplet pogajanj. Hrvaški minister Marić je tudi danes ponovil, da bodo v naslednjih nekaj dneh podpisali pogodbo s slovensko stranjo o poravnavi Cimosovega spora na Hrvaškem. Marić je izjavo dal, še preden so investitorji iz Vicence danes znova sporočili, da odložni pogoji za nakup Cimosa niso bili izpolnjeni ter da so se zato umaknili iz postopka. V skladu so povedali, da so o vsem obvestili konzorcij prodajalcev.

“Odločitev TCH Cogeme, da se zaradi tega umakne iz nameravane transakcije, je že bila sporočena konzorciju prodajalcev,” so zapisali.

Ključni odložni pogoj je bil dogovor o dolgu Cimosa na Hrvaškem

Ključni odložni pogoj je bil dogovor o dolgu Cimosa na Hrvaškem. Dogovor o tem sta minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić dosegla konec januarja, se je pa dokončna uskladitev glede sporazuma zavlekla v minuli teden, torej po poteku roka za izpolnitev odločnih pogojev. Poleg tega je bil podpis sporazuma pogojevan s tem, da italijanski sklad pred tem izvede transakcijo.

Besedilo sporazuma, ki so ga pridobili na spletnem portalu Siol.net, razkriva, da bi sporazum DUTB obvezal, da bo bodoči lastnik v Cimosu postopal s skrbnostjo dobrega gospodarstvenika in da bo v skladu s svojimi zmogljivostmi naredil vse, kar je v njegovi moči, da obdrži proizvodnjo na Hrvaškem, da obdrži obstoječe število delovnih mest na Hrvaškem in da ohrani proizvodnjo v Cimosovem obratu v Labinu. Kot navaja portal, bi se torej DUTB zavezala k izpolnitvi obveznosti, povezanih z reševanjem delovnih mest na Hrvaškem, na katere sama po prodaji ne bi imela vpliva. Če bi Hrvati od sporazuma čez čas odstopili, bi se tudi italijanski kupec znašel v enakem položaju kot danes. Namesto rešitve vprašanja vseh obveznosti za nazaj bi lahko v Zagrebu proti Cimosu vlagali nove tožbe in sprožali nove postopke, s katerimi bi Italijani potiskali v podrejeni položaj, poroča portal.

Predstavniki slovenskega gospodarskega ministrstva ter prodajalcev, Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in Slovenskega državnega holdinga (SDH), so minuli teden, potem ko so Italijanki že sporočili, da se iz posla umikajo, zatrjevali, da pogovori še potekajo.

Družba TCH Cogeme, prek katere je italijanski sklad Palladio Finanziaria nameraval kupiti 92-odstotni delež Cimosa, je danes ponovno sporočila, da odložni pogoji, ki bi morali biti izpolnjeni do 31. januarja, niso izpolnjeni in so posledično pravni dokumenti, sklenjeni s konzorcijem prodajalcev, avtomatsko prenehali veljati.

Ristič: Gre za strašen neuspeh

Sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroinudstrije Slovenije Sašo Ristič je v odzivu na potrditev italijanskega sklada Palladio Finanziaria, da odstopa od nakupa Cimosa, vnovič izrazil razočaranje nad razpletom postopka. Dejal je, gre za “strašen neuspeh” vseh prodajalcev, pristojni pa morajo za neuspeh odgovarjati.

Ristič je že minuli ponedeljek, ko je sklad sporočil svojo odločitev, povedal, da je treba zahtevati odgovornost vseh pristojnih v DUTB in SDH, ki so po njegovih besedah “totalno nesposobni”, da jim v tolikšnem času ni uspelo izpeljati prodaje.

Krivdo je takrat pripisal tudi odgovornim na vladi, saj “nad DUTB bdi ministrstvo za finance in ne Počivalšek”. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek po Rističevih besedah “samo hodi okoli” in “nima pojma”. Dodal je, da so v sindikatu ves čas opozarjali na prepočasen potek prisilne poravnave in nato prodaje.

STA


Najbolj brano