Jankovićeve parcele je kupila Deželna banka

Deželna banka Slovenije je včeraj na dražbi v prostorih koprskega sodišča po izklicni ceni 776.585 evrov kupila šest zemljišč podjetja Electa naložbe, ki ga lastniško obvladuje Damijan Janković. Gre za parcele v Ankaranu, le kakšnih 50 metrov od morskega obrežja, za katere je vodstvo nove občine že večkrat opozorilo, da jih ne bo dovolilo pozidati.

Deželna banka Slovenije je včeraj na dražbi kupila parcele med Sv. Katarino in Adrio (označeno z rumeno), na katerih je podjetje Electa naložbe nameravalo graditi apartmajske hiše, podzemno garažo in dva bazena. Foto: Arhiv Pn
Deželna banka Slovenije je včeraj na dražbi kupila parcele med Sv. Katarino in Adrio (označeno z rumeno), na katerih je podjetje Electa naložbe nameravalo graditi apartmajske hiše, podzemno garažo in dva bazena. Foto: Arhiv Pn

KOPER > Za sodelovanje na dražbi ni bilo vplačanih varščin, v odredbi o prodaji pa sta se kot upnika vpisala država (Electa finančni upravi dolguje 6,4 milijona evrov) in družba za financiranje Heta Asset Resolution (Jankovićev dolg znaša 874.000 evrov). Deželna banka Slovenije se je v dražbo vključila v vlogi zastavnega upnika, zato ji ni bilo treba poravnati varščine.

Pooblaščenec Deželne banke za Primorske novice ni želel dajati izjav, zakaj so banko zanimala ta zemljišča. Na vprašanje, zakaj niso počakali na tretjo dražbo, ko bi bila izklicna cena še nižja, pa je odvrnil, da to ni igralo vloge pri njihovi nameri.

Dražbi je sicer prisostvoval še možakar, ki pa svoje identitete za medije ni želel razkriti. Po naših informacijah je za neznanega, menda finančno dobro stoječega istrskega podjetnika, zgolj spremljal dogajanje na dražbi. Deželna banka ima zdaj mesec dni časa, da poravna kupnino. Medtem je že slišati namige, da bi skrivnostni podjetnik z banko utegnil skleniti kakšen dogovor.

Tudi vodilni v Deželni banki so se ovili v molk. Ni namreč najbolj jasno, zakaj so kupili omenjene parcele, ko pa so v novoustanovljeni občini Ankaran jasno povedali, da si prav tam želijo ohraniti zeleni pas in da je prav mogoče, da bodo novi lastniki lahko zgolj obdelovali njive ali kosili travnik. Tudi zato nas je zanimalo, ali je Deželna banka kupila mačka v žaklju, oziroma, ali se bodo v bližnji prihodnosti nemara z Ankarančani pogajali o zamenjavi teh zemljišč za zazidljive parcele na kakšni drugi lokaciji na območju Ankarana.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik meni, da so takšni namigi špekulativni. Pravi, da ni vedel, da se Deželna banka zanima za nakup prej omenjenih parcel. O tem, ali bi kdaj v prihodnosti morebiti prišlo do kakšne zamenjave zemljišč, zdaj ne more še nič povedati.

Napoveduje pa, da bodo pripravili prostorske načrte, ki bodo upoštevali voljo lokalne skupnosti. “Saj so nas tudi zaradi tega izvolili. Naj ob tem še spomnimo, da smo že pred leti opozarjali investitorje, naj bodo skrajno previdni pri nakupih parcel in gradbenih načrtih v Ankaranu, saj ne bodo dovolili pozidav vsevprek. Vztrajali bomo, da bomo nekatera zemljišča ohranili nepozidana,” pravi Strmčnik.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano