Kje v Fiesi je izvir Bosna?

“Danes do njega komajda še vodi pot, ki je sicer večinoma zaraščena. To ni tak glasen, alpski izvir, a so nekoč iz njega celo polnili enega od piranskih zbiralnikov vode,” pove Romana Kačič, predstavnica zavoda Abakkum, ki se ukvarja s krajino, kulturo in umetnostjo. V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine je minuli konec tedna organizirala iskanje pozabljenega izvira v Fiesi, imenovanega Bosna.



  Samanta Kobal s tibetansko posodo,  s pomočjo katere je 
ponazorila zvok vode. Foto: Zavod Abakkum
Samanta Kobal s tibetansko posodo, s pomočjo katere je ponazorila zvok vode. Foto: Zavod Abakkum

FIESA > “Za sladkovodni izvir v Fiesi sem slišala od starih Pirančanov, in Dnevi evropske kulturne dediščine, ki so posvečeni vodi, so bili odlična priložnost, da se o tem spet spregovori,” meni piranska krajinska arhitekta Romana Kačič. S skupino približno 15 udeležencev so se v družbi dramaturginje Samante Kobal podali v raziskovanje fieškega hriba. Za natančno lokacijo izvira, poimenovanega Bosna, jim je povedal Milan Kogovšek, ki tu živi že od svojega tretjega leta, se pravi več kot 60 let. Za to priložnost je pomagal tudi očistiti pot, ki vodi do izvira.

“Hodili smo dobro urico v tišini, vodila pa nas je Kobalova, ki je tik ob izviru zaigrala tudi na tamburin, triangel in tibetansko posodo, glasbila, ki posnemajo zvok vode. Občutek je bil zelo poduhovljen,” razlaga sogovornica. Dogodek pa ni bil mišljen zgolj kot intimna izkušnja, pač pa tudi kot opomin, da živimo na flišnati geološki podlagi, kjer so vodni izviri pogosti. Z njimi se je v preteklosti mačehovsko ravnalo, saj so bili večkrat uničeni ali pozidani. Nanje pa bi se predvsem z vidika današnjih klimatskih sprememb in vse večjih težav s sušo veljalo spomniti.

Romana Kačič: “Območje Fiese je še posebej pomembno za Piran zaradi ohranitve zelenega zaledja. Tu sta dve zavarovani sladkovodni jezeri - v manjšega se tudi izteka naš izvir.”

Voda naj spet zakroži

“Območje Fiese je še posebej pomembno za Piran zaradi ohranitve zelenega zaledja. Tu sta dve zavarovani sladkovodni jezeri - v manjšega se tudi izteka naš izvir,” izpostavi. Po njenih besedah se je najverjetneje iz malomarnosti prekinil pretok vode med obema jezeroma, kar je povzročilo precej težav.

“Gladina malega jezera se je močno dvignila in poplavlja tudi bližnje njive, posledično pa je na celotnem območju veliko komarjev.” Kačičeva ob tej priložnosti poziva pristojne, predvsem na piranski občini, naj ponovno poskrbijo za prost pretok vode in ohranitev dragocene naravne dediščine.

V Bosno - ali daleč stran

In zakaj se izvir imenuje Bosna? Kačičeva je slišala za razlago, da je tam strm teren, ki spominja na tistega v Bosni. Drugače pa se spominja Pirančanka Vilma Zacchigna, ki je v Fiesi kot otrok preživljala poletja. Tam je bilo takrat morje čistejše kot v Piranu, kjer še ni bilo urejenega kanalizacijskega sistema. Kot je zapisala v eni od številk piranskega manjšinskega lista Il Trillo, so otroci, ki so se prišli kopat v Fieso, tam preživeli ves dan. S seboj so si prinesli malico, ko pa so bili žejni, so se odpravili v “bosno”. To je bila zanje prispodoba za “daleč stran”. Tako so namreč imenovali izvir pod hribom, do katerega je vodila pot mimo velikega in malega jezera.

NATAŠA ČEPAR


Najbolj brano