Konec tedna v Novo vas na vino in česen

22. in 23. julija Nova vas vabi ljubitelje vina in česna. Na slikovitih dvoriščih bodo vaščani prikazali stare običaje, večer pa bo z glasbo in plesom popestrila tipična vaška fešta.

Utrinek iz leta 2014 Foto: Turistično Združenje Portorož
Utrinek iz leta 2014 Foto: Turistično Združenje Portorož

NOVA VAS > Turistično združenje Portorož v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Nova vas že šestič zapored prireja etnografsko prireditev, ki v ospredje postavlja tipične lokalne produkte, med katerimi ima česen v novovaški zgodovini posebno mesto. Domačini še danes radi povedo, da so prav zaradi prodaje česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica v piranskem zaledju tako očarljiva.

Novovaščani se radi pohvalijo tudi z vini, ki v odmaknjenih istrskih vaseh zorijo že stoletja. Tu kraljujeta malvazija in refošk.

Organiziran bo brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Bernardin-Portorož-Lucija-Sečovlje-Nova Vas. Urnik odhodov avtobusa iz Pirana v soboto: ob 15.30, 17.30, 19.30, 20.30, zadnji povratek iz Nove vasi ob 24.00. Odhodi iz Pirana v nedeljo: ob 15.30, 17.30, 19.30, zadnji odhod iz Nove vasi ob 22.00.

Praznik se bo začel v soboto, ob 16. uri, ko bodo domačini odprli vrata svojih slikovitih dvorišč in na stojnicah ponudili svoje pridelke in dobrote, pripravljene po tradicionalnih receptih. Od rdečega istrskega česna, česnovih namazov in juhe ter domačega kruha z oljkami in česnom, do vloženih peskov oziroma poganjkov mladega česna. Med drugim bodo obiskovalci na vodenem ogledu spoznali vaške znamenitosti in se na delavnici preizkusili v izdelovanju sveč. Humorist in godec Vitorjo (Du, jes?) bo igral domače viže in poskrbel za pristno vaško vzdušje. Ob 19.30 se bo z mimohodom Pihalnega orkestra Piran in uradnimi nagovori predsednika Krajevne skupnosti Nova vas Davorja Kolenca, predstavnice Turističnega združenja Portorož Maje Plahutnik Nahtigal in župana občine Piran Petra Bossmana uradno odprl šesti Praznik vina in česna. Večer bodo popestrili Folklorno društvo Val Piran, vokalna skupina italijanske skupnosti Nova vas pri Brtonigli, skupini Laurylin in Platana.

V nedeljo bo program popestrila še Emilija Pavlič z delavnico istrske kulinarike za otroke in glasbenik ter humorist Goran Velikonja.

Spletno uredništvo


Najbolj brano