Koper se z Ankaranom pogaja s figo v žepu

Medtem ko se ankaranski župan Gregor Strmčnik in svetovalec koprskega župana ter ankaranski svetnik Gašpar Gašpar Mišič korektno pogovarjata o ustrezni delitveni bilanci med občinama, je koprska občina na ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti uredbe o upravljanju koprskega pristanišča. Preprečiti želi, da bi Ankaran dobil predvideno višino koncesijske dajatve Luke Koper.

Gregor Strmčnik in Gašpar Gašpar Mišič sta bila pri nekaterih stvareh že tik pred dogovorom, vmes pa se je koprska občina  obrnila na ustavno sodišče in tako izigrala zaupanje Ankarančanov.   Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Gregor Strmčnik in Gašpar Gašpar Mišič sta bila pri nekaterih stvareh že tik pred dogovorom, vmes pa se je koprska občina obrnila na ustavno sodišče in tako izigrala zaupanje Ankarančanov.  Foto: Tomaz Primozic/Fpa

KOPER, ANKARAN > Na ustavnem sodišču so potrdili, da so minuli ponedeljek od mestne občine Koper prejeli zahtevo za oceno ustavnosti dveh odstavkov 15. člena uredbe o upravljanju koprskega pristanišča. “Ustavno sodišče zadeve še ni začelo obravnavati. Kdaj jo bo, ni mogoče napovedati, zlasti glede na to, da gre za popolnoma novo zadevo. Predlagatelj pa predlaga tudi začasno zadržanje določb uredbe, in vsaj glede tega je mogoče računati, da bo ustavno sodišče odločilo v relativno kratkem času,” je pojasnil generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad.

MOK bi delila po prebivalcih

Iz zahteve za oceno ustavnosti izhaja, da mestna občina Koper nasprotuje drugemu in tretjemu odstavku 15. člena uredbe, ki določata delitev in plačilo koncesijske dajatve, predvsem to, da se delež koncesijske dajatve razdeli med občine sorazmerno s površino kopenskega dela pristanišča, ki se razpros-tira na območju posamezne občine. Zato Mestna občina Koper ustavnemu sodišču predlaga, naj z začasno odredbo zadrži izvrševanje tretjega odstavka uredbe, in določi, da se do dokončne odločitve sodišča koncesnina med občino Koper in Ankaran deli po številu prebivalcev, kot to določa zakon o lokalni samoupravi. Tudi sicer sodišču predlaga, naj uredbo spremeni tako, da bi se koncesijska dajatev delila na podlagi števila prebivalcev.

Koprski župan Boris Popovič želi že na četrtkovi seji po skrajšanem postopku sprejeti spremembe in dopolnitve odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v mestni občini Koper in na novo določiti vrednost točk za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. V predlogu je med drugim zapisal, da je potrebno zaradi novoustanovljene občine Ankaran definirati kontaktni prostor med občinama in da veljavni odlok ne odraža več dejanskega stanja. V Luki Koper so nam potrdili, da to pomeni tudi precejšen dvig plačila na njihov račun. “S strani MOK smo bili obveščeni o nameri. Zadevo še preučujemo, zato je ne moremo podrobno komentirati. Načeloma pa s tem ne moremo biti zadovoljni, saj pomeni za nas povečanje stroškov,” so sporočili iz Luke Koper. Po nekaterih izračunih bo Luka Koper morala za nadomestilo plačevati okoli 750.000 evrov več kot do sedaj, ko plačuje okoli 5 milijonov evrov. Na tak način si koprska občina očitno poskuša dvigniti prilive, saj bo do ureditve delitvene bilance z ankaransko občino zgolj začasno fi nancirana in ne bo mogla sprejeti občinskega proračuna. TT

Mišič o zahtevi ne ve nič

“Slišal sem, da se priprav-lja tudi nek drugi scenarij, ampak ne vem točno kakšen, ker jaz pri njem ne sodelujem. Menim, da se bomo do konca leta z ankaransko občino uspešno dogovorili o ključnih zadevah brez sodišč, v kakšnih drugih scenarijih pa ne nameravam sodelovati,” pravi Gašpar Gašpar Mišič. Na naše vprašanje, ali se morda počuti izigranega, odgovarja, da ne. Zanika, da bi koprska občina pri tem igrala dvojno igro, ko se z Ankaranom navidezno pogovarjajo o sporazumni rešitvi, sočasno pa želijo Ankaranu s spremembo uredbe odvzeti koncesnino, ki mu zdaj pripada. Pravi, da je ankaranski župan Gregor Strmčnik z vsem seznanjen, saj vsak dan preživita po nekaj ur skupaj.

Strmčnik šokiran

“Ne morem verjeti, najbrž gre za nesporazum. Z Mišičem se res dobivava večkrat na teden in poskušava najti rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse. O kakšni ustavni presoji uredbe o upravljanju koprskega pristanišča prvič slišim,” je bil presenečen Strmčnik, ko smo ga vprašali, ali ve, da je koprska občina vložila zahtevo za ustavno presojo. Ko smo ga seznanili z njeno vsebino pa je dejal: “Pogovore z Mestno občino Koper smo do zdaj ocenjevali kot korektne. Ta poteza MOK je zato nerazumljiva in vsestransko škodljiva. Zakon omogoča, da se občini razdružita in vsa medsebojna razmerja uredita sporazumno. V korist obeh lokalnih skupnosti bi bilo, da do sporazuma pride. Ni logično, da so se na MOK enostransko odločili za sodno pot, in sedaj bomo oboji čakali, kako bo odločilo ustavno sodišče.”

Koncesnina ni stvar delitvene bilance

Strmčnik ob tem dodaja, da koncesijska dajatev Luke Koper ni stvar delitvene bilance med občinama in jo zato poskušajo urediti s posebnim dogovorom. Po njegovem je treba poiskati kompromis med površino in številom prebivalcev, saj niso vsa območja enako izpostavljena pristanišču. Enako je prepričan tudi Mišič. Zato Strmčnik ocenjuje, da je poteza koprske občine moralno in etično pod vsako ravnijo. “Očitno je v teh dveh mesecih, ko smo se trudili vzpostaviti korektne medsebojne odnose, nekdo iz vodstva MOK imel za norca mene, Mišiča ali kar oba skupaj.”

Strmčnik ne ve, kaj to pomeni za nadaljnje pogovore o delitveni bilanci med občinama, o koncesijski dajatvi Luke Koper pa se po njegovem mnenju ne bodo več pogovarjali, dokler o njej ne odloči ustavno sodišče, tako kot predlaga koprska občina.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano