Koprčanom po novem na voljo brezplačno psihosocialno svetovanje

Mestna občina Koper (MOK) poleg brezplačnega pravnega svetovanja, ki ga izvaja Pravni center za varstvo človekovih pravic, od letošnjega leta sofinancira tudi program brezplačnega psihosocialnega svetovanja socialno ogroženim občanom Kopra, ki ga izvaja Primorsko svetovalno središče. Oba projekta predstavljata varnostno mrežo posamezniku v stiski.

 Foto: Alenka Penjak
Foto: Alenka Penjak

KOPER > Poleg nudenja pomoči takrat, ko si je posameznik ne more finančno privoščiti, je nudenje psihosocialne pomoči prav tako izjemno pomemben preventivni dejavnik identifikacije in preprečevanja duševnih motenj v zgodnjih fazah njihovega razvoja. To lahko pripomore k dvigu kvalitete življenja, krepitvi in ohranjanju duševnega zdravja v lokalni skupnosti, so po predstavitvi projekta psihosocialnega svetovanja sporočili iz MOK.

Z namenom celostne in poglobljene obravnave posameznih primerov so se na Primorskem svetovalnem središču povezali s Centrom za socialno delo (CSD) Koper, ki prek napotnic in na prostovoljni ravni k njim napotuje posameznike v stiski.

Predstavnica CSD Koper Diana Jerman je poudarila, kako že leta ugotavljajo, da nekatere družine, otroci in posamezniki potrebujejo nekaj več ter da si precej ljudi tega ne more privoščiti. Zato psihosocialno svetovanje po njenem predstavlja dodano vrednost pri nudenju pomoči.

Strokovna vodja Primorskega svetovalnega središča Nikolina Jeretič pa je opozorila, da psihosocialno svetovanje zajema celostno problematiko osebne stiske človeka v socialnem okolju, v katerem se nahaja. Tako so metode dela psihologije in socialnega dela ozko povezane, v tem pa Jeretičeva vidi tudi dodano vrednost omenjenega sodelovanja.

Psihosocialno svetovanje vključuje tudi zagovorništvo, kar pomeni, da posameznikom lahko nudijo tudi spremstvo na določene ustanove in pomoč pri komunikaciji z ustanovami, ko sami tega niso zmožni ali pa zakonodaja posebej predvideva možnost spremstva.

Pravni center za varstvo človekovih pravic je do zdaj brezplačno pravno svetovanje ponudil že več kot 3000 osebam. Pomoč nudijo predvsem prejemnikom denarne socialne pomoči, brezposelnim in žrtvam družinskega nasilja, so še navedli v MOK.

STA


Najbolj brano