Lotili se bodo polovice projekta

Po dlje trajajoči sagi bodo na Škofijah le začeli graditi drugo fazo sekundarnega kanalizacijskega omrežja. Delovni stroji bodo zabrneli avgusta letos, potihnili pa junija prihodnje leto. Predsednik sveta Krajevne skupnosti (KS) Škofije Edmond Gašpar je z odločitvijo koprske občinske uprave zadovoljen, a vseeno opozarja, da gre zgolj za polovico načrtovanega projekta.

Na Škofijah se bodo v naslednjih mesecih ukvarjali s kanalizacijo, a v KS menijo, da je dinamika urejanja prepočasna. Foto: Damjan Pečarič
Na Škofijah se bodo v naslednjih mesecih ukvarjali s kanalizacijo, a v KS menijo, da je dinamika urejanja prepočasna. Foto: Damjan Pečarič

ŠKOFIJE > Očitno je Mestna občina Koper (MOK) zaznala dolgoletni problem na območju Zgornjih Škofij in se bo končno lotila dela. Kot so sporočili, bodo komunalno infrastrukturo na Škofijah začeli graditi čez dober mesec.

V začetku letošnjega leta se je med MO Koper in KS Škofije razvnel oster boj. Škofjoti so bili ogorčeni nad občinsko investicijsko politiko, ki je večino denarja namenjala blišču mesta, aktualne težave zaledja pa potiskala v ozadje. Jabolko spora je bila v minulih mesecih predvsem dinamika dela, saj je občina sprva predvidela zgolj 100.000 evrov za leto 2017. Sedaj se vendarle nekaj spreminja, saj je gradnja pred vrati.

Predsednik KS Škofije Edmond Gašpar kljub zadovoljstvu opozarja, da naložba v vrednosti nekaj več kot 1,4 milijona evrov ne predstavlja niti polovice celotnega projekta. “1,4 milijona evrov in tistih 100.000 evrov iz lanskega leta ni niti polovica. Celotna naložba je namreč vredna 3,8 milijona evrov. Kaj bo pa po volitvah?” je oster Gašpar, ki se boji, da bi po volitvah spet vse zamrlo. “Takšna dinamika bo trajala do lokalnih volitev, ki so prihodnje leto. Potem bomo spet čakali naslednja štiri leta, da se bo to dokončalo.

Kljub odločitvi občine, da bo gradnja stekla avgusta, je bilo doslej preveč odlašanja, meni Gašpar. “Težave imamo tudi na Spodnjih Škofijah. Pri komunalnem podjetju Marjetica naj bi imeli idejno zasnovo, ampak to ni projekt. Projekte se je sproščalo, ko so bila v igri državna in evropska sredstva. V perspektivi EU do leta 2020 je teh sredstev čedalje manj. Če bodo na tem temeljili ti posegi, nekateri mogoče niti ne bomo dočakali izgradnje kanalizacije,” je zaključil Gašpar.

Kot so sporočili iz MO Koper, je projektna dokumentacija izdelana, čakajo samo še na potrditev s strani občinskih svetnikov, ki naj bi o tem odločali ta četrtek.

ARMIN SEJARIĆ


Najbolj brano