Morje in stari običaji z roko v roki (foto)

Tokratni ribiški praznik v Izoli je bil še bolj povezan z morjem in starimi običaji. Obiskovalci so si z zanimanjem ogledali prikaz izdelave ribiških mrež ter vozlov in vzdrževalnih del na čolnu, nato pa se zadržali v kulinaričnem kotičku Mala barka, kjer so spoznali pripravo avtohtonih morskih jedi.

Je to morda bodoči ribič? Po zadovoljnem obrazu sodeč  je 
prikaz izdelave ribiških mrež  pritegnil njegovo zanimanje.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Je to morda bodoči ribič? Po zadovoljnem obrazu sodeč je prikaz izdelave ribiških mrež pritegnil njegovo zanimanje.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Turistično društvo Sparžin Korte je pripravilo najboljše fritule in sardone v šavorju, kdor pa želel kaj domačega odnesti še domov, se je ustavil pri branjevkah na istrski tržnici.

Tradicionalni praznik je bil letos na sporedu že petdesetič. Premišljen premik popoldansko-večernega dogajanja na nedeljo je poskrbel, da organizatorjev in obiskovalcev ni pregnala nevihta, ki se je v soboto zvečer razbesnela nad Primorsko. So pa v soboto dopoldan kljub temu uspeli pod streho spraviti športni program z veslaško in jadralno regato ter zlasti med veslaškim in jadralskim podmladkom pričakovan tradicionalni krst.

Prireditev so popestrili gostje iz glasbeno-zabavnih krogov, ki so s svojim melosom dopolnili morsko kuliso obmorskega mesteca. Že v petek je zadišalo po sardelah na žaru, cvrtih kalamarih, “pedočih” na buzari in drugih morskih dobrotah, ki sodijo na tak praznik. Obiskovalce je tako na Lonki in Velikem trgu spremljala glasba Novih fosilov, Tinkare Kovač, zasedbe Šukar, Primorskih fantov, Nine Pušlar, Lunce, zasedbe Mi trije, Pihalnega orkestra Izola ... Seveda so na svoj račun prišli tudi ljubitelji slikarskega ex-tempora, otroke pa je navdušil zanje prilagojen program. Ribiški praznik so izkoristili še za uradno odprtje Izolane - Hiše morja v ulici Alme Vivoda 3 (kjer je deloval nekdanji muzej Parenzana). Ob tej priložnosti so gostili strokovnjakinjo Nadjo Terčon, ki je predstavila knjigo o razvoju pomorstva v Sloveniji. NH


Najbolj brano