Morske cvetače na pohodu

Uhate klobučnjake so v slovenskem morju zamenjale meduze morske cvetače (Cotylorhiza tuberculata). Piranski morski biologi so jih opazili že sredi julija, kopalci nekaj dni zatem. Številne “roje”, v katerih je lahko do 50 meduz s premerom klobuka od dveh do 25 centimetrov, so opazili tudi v Izoli, med Belimi skalami in marino.

V zavetju klobuka morske cvetače se skrivajo mladi šuri.  Foto: Picasa
V zavetju klobuka morske cvetače se skrivajo mladi šuri.  Foto: Picasa

ISTRA > Morske cvetače niso nevarne, večina ljudi njihovega ožiga sploh ne zazna, pojasnjujejo na Morski biološki postaji Piran (deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za biologijo). Pa vendar odsvetujejo, da bi se jih otroci dotikali, saj bi si njihove drobne ožigalke s tem prenesli v usta in oči, kar bi povzročilo pekoč občutek.

Pri nas se morske cvetače običajno pojavijo poleti in zgodaj jeseni, ker imajo rade toplo morje. Nazadnje jih je bilo opaziti pred dvema letoma. Tako kot tedaj tudi zdaj prevladujejo mnoge majhne meduzice s premerom dva centimetra do tri. Ko dosežejo to velikost, se njihova rast pospeši; klobuk jim lahko zraste tri od štiri centimetre na teden. Takšno hitro rast lahko dosežejo na več načinov, eden je prehranjevanje s planktonom.

Podobno kot za druge klobučnjake je tudi za morsko cvetačo značilen življenjski krog z izmenjavo pritrjenega polipa in lebdeče meduze. Polipi morske cvetače so veliki le nekaj milimetrov, razmnožujejo se nespolno z brstenjem in s tem tvorijo nove polipe. Ko se morje segreje na več kot 18 ali 20 stopinj Celzija, polipi sprostijo mlade meduzice. Ta proces imenujemo strobilacija. Višja temperatura ga pospeši.

K njihovi hitri rasti prispevajo tudi številne enocelične alge, s katerimi živijo v sožitju in jim dajejo značilno rumeno-rjavo barvo. Morske cvetače imajo ločen spol, ženske meduze spoznamo po belkastih spolnih žlezah, opaznih na spodnji strani klobuka, ko ima ta premer deset do 12 centimetrov. Za morske cvetače je značilno tudi sožitje z mladicami rib, najpogosteje šuri. Cvetače jim omogočajo varno zavetje in jih ščitijo pred plenilci.

Po spletnih družbenih omrežjih je znova zaokrožil opozorilni letak z naslovom Morske živali niso igrače. Tudi na naših kopališčih se prevečkrat dogaja, da otroci klobuke in ježke mučijo in trgajo, na koncu pa še pustijo na soncu. To počnejo pred očmi staršev in skrbnikov. Bralci PN so takšno početje pred dnevi opazili na koprskem mestnem kopališču in izolskem Svetilniku. Zato morda ne bi bilo odveč, če bi na kopališča postavili opozorilne table, da takšno početje ni primerno. AP

Zaradi oblike klobuka, ki ima na zgornji strani kupolasto odebelitev, jih Angleži imenujejo “ocvrto jajce” (fried egg jellyfish). Na spodnji strani klobuka pa imajo zrasla ustna ramena z mnogimi raznobarvnimi mešičkastimi izrastki, kar spominja na cvetačo. Temu botruje njihovo slovensko ime.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano