Na kopališču v Ankaranu varni le sredi dneva

Kopališče Adria Ankaran je večkrat brez reševalca, je pred dnevi opozoril naš bralec. Nepravilnosti je na plaži ugotovila tudi inšpekcija, a so jih v podjetju Adria Ankaran hitro odpravili. Reševalce so dolžni zagotavljati le v času uradnega obratovanja kopališča, to je med 11. in 17. uro.

Uradno je kopališče Adrie Ankaran odprto od 11. do 17. ure, 
le v tem času na njem za varnost skrbijo reševalci.  Foto: Helena Race
Uradno je kopališče Adrie Ankaran odprto od 11. do 17. ure, le v tem času na njem za varnost skrbijo reševalci.  Foto: Helena Race

ANKARAN > Na plaži v Ankaranu, s katero upravlja Adria Ankaran, morata biti prisotna dva reševalca. A kopalci opažajo, da ju ni vedno na mestih, kjer bi morala bdeti nad dogajanjem na plaži in v morju, pravi naš bralec (njegovo ime imamo v uredništvu). Pa tudi njihov delovni čas, od 11. do 17. ure, ko je kopališče uradno odprto, se mu ne zdi primeren, saj je tudi prej in potem na plaži veliko kopalcev, mogoče celo več kot v času največje vročine in najmočnejšega sonca.

Inšpektorat za varstvo pred neravnimi in drugimi nesrečami je nenapovedane nadzore opravil tudi na drugih slovenskih kopališčih. Pregledali so vsa, nepravilnosti v času obiska pa niso zaznali. Tudi urniki in s tem prisotnost reševalcev na drugih večjih kopališčih so daljši; tako je plaža v Kopru uradno odprta od 8. do 19. ure, v Žusterni od 8. do 20. ure, v Simonovem zalivu od 8. do 21. ure, v Portorožu pa od 10. do 18. ure (ob koncih tedna do 20. ure).

Prijavo o domnevnih nepravilnostih na plaži v Ankaranu so prejeli tudi na inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki pa je že pred tem tudi v sklopu svojega rednega dela opravil nadzor. Za razliko od preteklega leta, ko so prvi obisk na plaži inšpektorji napovedali, so letos prišli nenapovedano. In tako so na kopališču Adrie Ankaran 9. julija ugotovili nekatere nepravilnosti.

“Ugotovljeno je bilo, da je na kopališču premalo reševalcev iz vode, za kar je bila upravljalcu izrečena ustna odločba z rokom izvršitve ukrepa v roku 30 minut. Upravljalec je ukrep izvršil še pred koncem odrejenega roka, zato kopališča nismo zapirali,” je pojasnila Romana Lah, vodja sektorja za inšpekcijski nadzor. Pri tem pojasnjuje, da nadzirajo prisotnost reševalcev le v obratovalnem času kopališča, to je med 11. in 17. uro. Ob drugem nenapovedanem nadzoru inšpekcija nepravilnosti ni opazila.

Da jih je inšpekcija med prvim pregledom opozorila na nepravilnosti, priznavajo tudi v Adrii Ankaran. O prijavi, ki je sprožila drugi nadzor, pa je Saša Marin, vodja prodaje in marketinga v Adrii, pojasnila: “Res na stolpu za reševalce ni bilo reševalca, a to je bilo po 17. uri, po obratovalnem času kopališča.” Dodala je še, da imajo urnik določen v skladu z zakonodajo in da se trudijo čim bolj skrbeti za varnost. Zakaj imajo urnik omejen le na šest ur v najbolj vročem delu dneva, pa v Adrii nismo uspeli izvedeti. HR


Najbolj brano