Najlepši vrt se skriva na Kolaričevi ulici (foto)

Tako obiskovalci kot strokovna žirija so si bili enotni, da se najlepši koprski vrt letošnjega natečaja Odprti vrtovi Kopra skriva na Kolaričevi ulici. Gre za enega večjih vrtov v starem koprskem mestnem jedru, med nekdanjo slaščičarno Ida in koprsko porodnišnico, in za katerega je še do lani kar 63 let skrbel Mirko Pirc. Ta je pri svojih 95 letih vrt predal trem sosedom, ki ta vrt skrbno negujejo dalje pod njegovim budnim očesom.

Zmagovalni vrt na Kolaričevi ulici Foto: Tadej Gorup
Zmagovalni vrt na Kolaričevi ulici Foto: Tadej Gorup

KOPER > “Z letošnjo izdajo smo zelo zadovoljni, saj je dogodek imel ponovno zelo velik odziv, ki smo ga letos v sodelovanju s koprsko Pedagoško fakulteto obogatili z otroško delavnico, za prihodnje izdaje pa nameravamo to izobraževalno noto nadaljevati tudi pri odraslih obiskovalcih ter s pomočjo strokovnjakov več povedati o samih vrtovih, njihovi zgodovini, rastlinju itd.,” je povedala Tina Cotič, ki je poleg Nine Krivec Rudolf in Nine Mršnik, bila glavni motor letošnjih Odprtih vrtov Kopra.

Dogodek zelo pozdravlja tudi član strokovne žirije arhitekt Andraž Seifert, ki meni, da tovrstne prireditve lahko prispevajo k samoobnavljanju starega koprskega mestnega jedra. “Pri tem dogodku mi je všeč, da spodbudi samoiniciativnost ljudi, da začnejo razmišljati o svojih vrtovih,” razlaga Seifert. Strokovna žirija, ki so jo poleg Seiferta letos sestavljali še biolog Miloš Bartol in Mojca Maljevac z Radia Koper, so med sedmerico prijavljenih vrtov izbrali še drugo in tretjeuvrščeni vrt. Tretje mesto je osvojil simpatični vrt družine Orejaš na Župančičevi ulici. Slednjega je s svojo barvitostjo, mini “živalskim vrtom” in gostoljubnostjo lastnikov kot najlepšega izbrala tudi navihana otroška žirija, ki so jo na potep po vrtovih popeljale Nastja Cotič, Neža Gregorič in Andreja Sopič s Pedagoške fakultete. Drugo mesto je osvojil vrt nekdanjega bara Batirame, ki je pred kratkim žal zaprl svoja vrata. Prvouvrščenemu vrtu je koprska Marjetica podarila vrednostni bon v višini 300 evrov, za drugo in tretje mesto pa bona v vrednosti sto evrov.

Tudi letošnji sprehod po koprskih vrtovih pa je razkril, da se Koprčani še kako zavedajo pomena samooskrbe. Poleg tipičnega rastja, kot je palma visoka žumara, drevesa granatnega jabolka, žižule in obvezne pergole s trto, smo skorajda na vseh vrtovih zasledili paradižnike, kumare, solato in še številna mediteranska zelišča. Prav tak je tudi letošnji zmagovalni vrt, ki ima še eno posebnost - vodnjak, ki skrbnike vrta ne pusti na cedilu niti ob največji suši. Še več, voda iz 12 metrov globokega vodnjaka, je pitna.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano