Policisti v Piranskem zalivu so si zrli iz oči v oči

Uradni predstavniki slovenske države so zadržani glede nedavnega ribiškega incidenta v Piranskem zalivu, v katerem je hrvaški policijski čoln skušal izriniti slovenski policijski čoln. Do trka naposled ni prišlo, a slovenski ribiči opažajo, da so hrvaški policisti v zadnjih mesecih povečali svojo prisotnost v vodah, ki si jih lastita obe državi.

Policijski čoln P-66 (v ospredju) je bil prejšnji četrtek udeležen 
v incidentu v Piranskem zalivu. Foto: Danijel Cek
Policijski čoln P-66 (v ospredju) je bil prejšnji četrtek udeležen v incidentu v Piranskem zalivu. Foto: Danijel Cek

PIRAN > Očitno postaja Hrvaška vse bolj nervozna pred napovedano arbitražno odločitvijo o meji, ocenjujejo na slovenski strani in poskušajo minimalizirati incident. Predsednik republike Borut Pahor konkretnega dogodka ni komentiral, je pa v minulih tednih že nekajkrat opozoril, da se v pričakovanju odločitve arbitražnega sodišča ozračje utegne začeti pregrevati, pri čemer sam vselej poziva k umirjenim potezam.

V kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja so se odločili, da incidenta ne bodo komentirali.

Elvino Sabadin: “Že od arbitražnih prisluhov dalje je hrvaška policija povečala svojo prisotnost v zalivu. A je kljub temu veljal dogovor, da smo na spornem območju lahko ribarili, tokrat pa je bilo drugače.”

Ministrstvo za zunanje zadeve je bilo o dogodku obveščeno v četrtek, teden dni po incidentu. “MZZ bo v skladu s svojimi pristojnostmi izrazilo oster diplomatski protest. Nazadnje je Republiki Hrvaški poslalo protestno diplomatsko noto aprila 2017 zaradi širitve nezakonito postavljenega školjčišča, podobno se bo odzvalo tudi na zadnji incident v slovenskem teritorialnem morju,” so včeraj odgovorili iz Ministrstva za zunanje zadeve.

Lovili so na tradicionalnem območju

“Bili smo tam, kjer že vrsto let lovimo ribe, sredi Piranskega zaliva. Do nas sta priplula hrvaška čolna, nas opozorila, da smo v hrvaških vodah, in zahtevala, da zapustimo območje. Hrvaška čolna sta se tako postavila ob našo barko, da smo se lahko samo obrnili proti Piranu. Kaj je bilo kasneje, pa nismo videli,” je za Primorske novice povedal Elvino Sabadin iz Kopra, ki je bil udeležen v incidentu.

Uradni podatki o tem, kar se je pred več kot tednom dni dogajalo v Piranskem zalivu, so zelo skopi. Na generalni policijski upravi so potrdili, da sta v četrtek, 11. maja, ob 10.41 plovili hrvaške policije vpluli v slovensko teritorialno morje, kjer je bila slovenska ribiška ladja. Podrobnosti ne razkrivajo, skopo navajajo, da sta bili “v dogodku” udeleženi dve plovili hrvaške policije, slovenska ribiška ladja in plovilo slovenske policije. “Posadka slovenskega plovila je opozorila plovili hrvaške policije, da se nahajata v območju nadzora slovenske policije. Po tem sta hrvaški plovili zapustili območje,” na vprašanja odgovarja Vesna Drole, vodja službe za odnose z javnostmi policije. Neuradno naj bi eden od hrvaških čolnov, bistveno večji od slovenskega, agresivno zaplul proti slovenskim policistom in jih skušal izriniti. “Že od arbitražnih prisluhov dalje je hrvaška policija povečala svojo prisotnost v zalivu. A je kljub temu veljal dogovor, da smo na spornem območju lahko ribarili, tokrat pa je bilo drugače,” je še dodal Sabadin, ki ribari že 35 let.

Izogibajo se srečanj s Hrvati

Piranski ribič Zlatko Novogradec je za incident na morju izvedel iz časopisa. Sam se - tako kot njegovi kolegi iz Pirana - izogiba morebitnim srečanjem s hrvaškimi policisti. Gre le do polovice zaliva, ali pa še to ne. “Komaj čakam, da bo znana odločitev arbitraže in kako se bodo potem stvari razvijale naprej,” gleda v prihodnost Novogradec.

Po incidentu Sabadin ni več ribaril v Piranskem zalivu, a ga takšna ustrahovanja ne bodo preplašila. “Zadnje dni je na severnem delu našega morja več rib, zato smo se preselili na to območje. Če pa se bodo ribje jate vrnile v Piranski zaliv, bomo ponovno ribarili na tistem območju, seveda,” še dodaja.

Tretji sogovornik, ki ne želi biti imenovan, je povedal, da je hrvaška policija vsak dan v zalivu. Tudi prej je bila, a v glavnem le tedaj, če so bili tam slovenski ribiči. Prepričan je, da se incidenti vrstijo, ker se približuje odločitev arbitražnega sodišča. Hrvaški policisti so običajno v zalivu z dvema ploviloma hkrati in preganjajo slovenske ribiče. Ti se večinoma izogibajo tega dela zaliva, saj nočejo imeti težav.

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pod katero sodi ribištvo, so povedali, da o prijavah, ki jih dobiva njihova inšpekcija, obvestijo ministrstvo za zunanje zadeve. “Slovenska policija izvaja svoje pristojnosti v skladu z zakonodajo, mednarodnimi obveznostmi Slovenije in dogovori med Slovenijo in Hrvaško o izogibanju incidentom na območjih, kjer je državna meja predmet arbitražnega postopka,” še pojasnjujejo na generalni policijski upravi.

DENIS SABADIN, SIJAN PRETNAR


Najbolj brano