Praznik občine z ljudmi

Praznovanje praznika občine Piran se bo sklenilo v nedeljo s podelitvijo zlatega grba Nataliji Planinc, začelo pa se je že včeraj, ko so na OŠ Sečovlje priredili drugi vseslovenski šolski narečni festival Vsaka vas ima svoj glas.



Natalija Planinc na eni številnih prireditev, katerim je vdahnila 
dušo.
Natalija Planinc na eni številnih prireditev, katerim je vdahnila dušo. 

PIRAN > Občinski praznik je opomnik na ustanovitev prvega Mornariškega odreda Koper, kar se je zgodilo 15. oktobra 1944. To je tudi priložnost, ko se aktualni piranski župan izbranemu posamezniku pokloni za življenjsko delo, večletne uspehe ali enkratne izjemne dosežke trajnejšega pomena. Letošnje priznanje bo župan Peter Bossman podelil Nataliji Planinc, in sicer na osrednji slovesni prireditvi, ki bo v nedeljo ob 19. uri v Avditoriju Portorož.

Praznično bo tudi v soboto, ko bo ob 11. uri na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu spominska svečanost v počastitev padlih partizanskih pomorščakov. Slovesnost prirejata Občina Piran in Združenje borcev za vrednote NOB Občine Piran, slavnostni govornik bo profesor Jože Pirjevec, v kulturnem programu pa bodo nastopili pihalni orkester Piran, ženski pevski zbor Društva invalidov, Minka Lavrič ter učenke in učenci OŠ Cirila Kosmača Piran.

V Gledališču Tartini je na ogled razstava Od Tahitija do Monte Carla - filmski Piran v šestdesetih letih, kjer je moč videti plakate in fotografije filmov, ki so jih snemali v Piranu.

V sklop dogodkov sodi tudi mednarodni simpozij kiparjev Forma Viva Portorož 2017, do 12. novembra pa so v Mestni galeriji Piran na ogled izbrane slike 52. mednarodnega slikarskega ex-tempora Piran. Foto klub Portorož bo v soboto ob 19. uri obeležil svojo 20-letnico z razstavo v Galeriji Hermana Pečariča, še prej, ob 17. uri, pa bo promenadni koncert Pod Tartinijevim lokom, na katerem bosta nastopila harmonikarska orkestra Oro iz Švice in Synthesis 4 iz Italije.

Sobota bo zabavna tudi zaradi 1. istrskega Oktoberfesta, pivo in buča z okusom soli, ki ga prireja samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran in Društvo mladih italijanske narodne skupnosti. Istrski oktoberfest se bo pričel ob 15. uri v Monfortu v Portorožu. AP


Najbolj brano