Razmejitev med plovili in kopalci (foto)

Danes je uprava za pomorstvo začela v slovenskem morju nameščati plovke, ki označujejo območja, do koder se lahko kopalci oddaljijo od obale, obenem pa označijo zunanji pas, do katerega se lahko čolni zasidrajo.

Danes  je uprava za pomorstvo s pomočjo potapljačev že 
postavila prve rumene boje. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Danes je uprava za pomorstvo s pomočjo potapljačev že postavila prve rumene boje. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Problematika preblizu zasidranih plovil v poletni sezoni je v zadnjih letih vse o bolj aktualna. Zaradi varnosti plovbe in varstva kopalcev Uprava Republike Slovenije za pomorstvo (URSP) na začetku vsakega poletja označi območje, kjer sta plovba in sidranje strogo prepovedani. S tem poskuša prispevati k redu ob slovenski obali. Označeni so tudi koridorji, kjer se lahko čolni približajo obali, v koridorjih pa je prepovedano kopanje.

Letos se je URSP uskladila glede postavitve plovkov z vsemi obalnimi občinami, krajinskimi parki ter Zavodom za ohranjanje narave. Veliko pozornosti pri postavitvi bodo namenili zaščitenim morskim organizmom (npr. leščurjem in morski travi), zato bodo potapljači skrbno izbrali položaj postavitve posameznega sidra.

Plavajoči plovki so dobro vidne rumene barve, premera 40 centimetrov. Z betonskim sidrom so privezani na morsko dno s plavajočo vrvjo. Vsaka posamezna lokacija bo imela pet plovkov, kar pomeni skupaj 30 plovkov s sidrom. Omenjeni plovki niso namenjeni za privezovanje plovil, ampak označitvi območja, do koder se lahko kopalci oddaljijo od obale in s tem označitvi zunanjega pasu, do katerega se lahko čolni zasidrajo. Plovki bodo razmejevali plovne poti od morja, namenjena kopalcem, na enajstih lokacijah v slovenski Istri, praktično na vseh, kjer bi lahko prišlo do bližnjih srečanj kopalcev in plovil. Najpomembnejša sprememba glede na lansko sezono je na območju med Žusterno in Izolo, ki bo skoraj neprekinjeno označeno z značilnimi rumenimi plovki.

Patruljna plovila uprave za pomorstvo bodo morebitne kršitelje najprej opozarjala, v nadaljevanju pa bodo izrečene globe, in sicer za pravne osebe od 2100 do 35.000 evrov in za posameznika od 400 do 5000 evrov.

DES


Najbolj brano