S projektom Inter-Kultur-Istra do večje zaposljivosti narodnosti

Kulturno izobraževalno društvo PiNA iz Kopra je uspešno zaključilo projekt Inter-Kultur-Istra, namenjen aktivnemu vključevanju manjšinskih in priseljenskih skupnosti ter ovrednotenju multietnične kulturne dediščine. Rezultat je večja zaposljivost cilje skupine, izdali so tudi publikacijo in video.

Strokovna sodelavka društva PiNA Mirna Buić Foto: Eva Branc
Strokovna sodelavka društva PiNA Mirna Buić Foto: Eva Branc

KOPER > Projekt, ki sta ga podprla tudi ministrstvo za kulturo in z 98.000 evri evropski socialni sklad, je stekel junija lani. K sodelovanju so povabili pripadnike narodnih skupnosti, ki živijo v Slovenski Istri in delajo oziroma si želijo delati v turizmu ali kulturi.

Projekt je bil zasnovan večplastno, je danes na novinarski konferenci v Kopru povedala strokovna sodelavka društva PiNA Mirna Buić. Za razvoj kompetenc manjšinskih in priseljenskih skupnosti so izvedli več usposabljanj in delavnic, na katerih so udeležencem podajali znanja in veščine, da lahko samostojno delujejo na področju kulturnega turizma.

S tem so okrepili zaposljivost udeležencev na širšem področju kulture in njihovo vključevanje v družbo, je dejala. Projekta se je udeležilo približno 80 ljudi, od katerih je predstavnici bošnjaške skupnosti Dijani Harčević Ćatić omogočil 15-mesečno zaposlitev v vlogi koordinatorke.

Slovenska Istra je zgodovinsko povezana s prepletanjem različnih kultur, je opozorila Buićeva. Močan pečat je v tem prostoru pustila italijanska narodna skupnost, manj pa so vidne druge, denimo hrvaška, albanska, bošnjaška, srbska in druge, je dodala.

Ob zaključku projekta so izdali tudi publikacijo z naslovom Večkulturni pomniki slovenske Istre, v kateri so zbrane in opisane točke medkulturnega stika v Ankaranu, Kopru, Izoli, Piranu in Portorožu. Spremlja jo video, ki nekatere od teh točk prikazuje v virtualni resničnosti.

STA


Najbolj brano