SŽ-Tovorni promet toži Luko Koper zaradi prekinitve dela

Luka Koper je v četrtek prejela tožbeni zahtevek družbe Slovenske železnice - Tovorni promet za povrnitev domnevne škode iz naslova spontane prekinitve dela v koprskem pristanišču julija lani v vrednosti 1,76 milijona evrov, so prek Ljubljanske borze sporočili iz Kopra. V Luki so že večkrat zavrnili, da bi nastala kakšna škoda.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Nadzorni svet Luke Koper se je februarja letos seznanil z dopisom Slovenskega državnega holdinga, ki je na nadzornike Luke naslovil zahtevo za posredovanje podatkov glede ocene škode zaradi prekinitve del v obdobju od 1. do 5. julija lani in nosilcih odgovornosti za prekinitev del. V odgovoru nadzornega sveta med drugim piše, da je družba do tedaj prejela le nekaj dopisov z napovedanimi manjšimi zahtevki, ki pa so bili nekonkretizirani, neutemeljeni in brez dokazov. Na navedene dopise je Luka Koper argumentirano odgovorila in ni prejela nikakršnih nadaljnjih zahtevkov.

Junija letos je Luka Koper prejela dopis družbe SŽ-Tovorni promet, v katerem je ta že drugič (prvič septembra lani) zahtevala povrnitev škode zaradi posledic spontane prekinitve dela v koprskem pristanišču julija lani v višini 1,77 milijona evrov. Luka Koper je omenjeni zahtevek septembra lani zavrnila, ker ni navajal relevantne pogodbene podlage, navedbe v njem pa so bile pavšalne in nepreverljive. Zahtevku tudi ni bilo predloženih nobenih dokazov, ki bi škodo izkazovali. Iz istih razlogov so zavrnili tudi zahteve iz dopisa iz junija letos, so tedaj navedli v Luki.

Kot so dodali, koprska družba tudi ni oblikovala pogojnih obveznosti ali rezervacij iz tega naslova, kar je zapisala tudi v letnem poročilu družbe in Skupine Luka Koper za leto 2016, ki ga je revidirala zunanja revizijska hiša.

STA


Najbolj brano