Skale ne bodo več visele nad glavami

Vaščani Bezovice in Podpeči pod Kraškim robom bodo čez nekaj mesecev lahko bolj mirno spali. Podpisana je namreč pogodba o sanaciji stene in plazov nad vasema. Vredna je 700.000 evrov, podjetje Rafael, d.o.o. pa mora dela končati do konca tega leta.

Steno, ki z odkruški grozi Bezovici, naj bi sanirali do konca 
leta.   Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Steno, ki z odkruški grozi Bezovici, naj bi sanirali do konca leta.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BEZOVICA, PODPEČ>“Končno. Ljudje v Bezovici smo živeli v neprestanem strahu, zato seveda pozdravljamo, da se je vendarle začelo nekaj premikati. Upamo le, da bodo sanacijo dejansko izpeljali in bo vse šlo po načrtih. Teren je namreč zelo zahteven,” pravi Mirjan Cunja, predsednik vaškega odbora Bezovica.

Težave s podori in plazovi so se začele leta 2010, ko se je razpoka med steno in Kraškim robom razširila, v začetku leta 2014 pa je stanje postalo že kritično. Kot stanovanjski blok velika skala, ocenjena na približno 80.000 ton, se je odlomila od Kraškega roba in grozi, da se bo zgrnila nad vasjo. “Imamo srečo, da je sončna stran zdrava in se ne kruši, senčna pa je poškodovana, njeni odkruški pa se nabirajo v vmesni razpoki, ki se je medtem že napolnila,” pravi Cunja, ki so ga pristojni že obvestili, da bodo v maju začeli s saniranjem. Miniranje se bo začelo na vrhu skale. Ker je visoka 30 metrov, bo miniranj več, ob vsakem pa se bodo morali vsi prebivalci vasi izseliti za 15 do 30 minut. Postavili bodo tudi lovilne ograje in zaščitili državno cesto Loka-Podpeč-Rakitovec.

Monitoring v Podpeči sicer ne kaže večjih posebnosti, a krajani kljub temu občasno opažajo padce manjših skalnih gmot. Tam naj bi postavili podajno-lovilne ograje za padajoče skale in zaščitili brežine s težko sidrano mrežo ter s tem zaščitili stanovanjske objekte.

Kot predvideva pogodba, naj bi z deli na terenu začeli že v maju, zaključila pa naj bi se ob koncu letošnjega leta. Celoten znesek sanacije brežin naj bi bil dobrih 700.000 evrov, ki jih bosta prispevala Ministrstvo za infrastrukturo oziroma Direkcija RS za infrastrukturo in MO Koper.

Sicer so bili načrti in najnujnejša zaščita pred nevarnim plazom in podorom pripravljeni že leta 2014, a takrat pristojne državne službe v proračunu niso imele predvidenega denarja. Po treh letih so nujno potrebno sanacijo vendar zapisali tudi v državni proračun, tako da se bo 65 prebivalcev Bezovice lahko oddahnilo.

DENIS SABADIN


Najbolj brano