Sklad naj vrne kmetijska zemljišča

Izolska občina želi doseči, da bi kmetijska zemljišča in gozdovi, ki so zdaj v lasti sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, prepisali v njeno last. Takšnih je za kar približno polovico celotnega območja izolske občine.

 Sklad gospodari z manj kot desetino slovenskih kmetijskih 
zemljišč, v Istri pa je najpomembnejši gospodar. V Izoli 
razpolaga z več kot polovico zemljišč. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sklad gospodari z manj kot desetino slovenskih kmetijskih zemljišč, v Istri pa je najpomembnejši gospodar. V Izoli razpolaga z več kot polovico zemljišč. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA >Izolski občinski svet je pooblastil župana Igorja Kolenca, da vloži zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti 22. člena zakona o skladu. Ta določa, da se po končanih denacionalizacijskih postopkih določijo kmetijska zemljišča in gozdovi, ki preidejo v last občin.

V Izoli so denacionalizacijske postopke sklenili že pred desetimi leti, sklad pa še kar razpolaga s tamkajšnjimi zemljišči. Kot ocenjujejo v občinski upravi, je sklad vpisan kot lastnik kar približno polovice celotnega območja občine. Čeprav so zakon o skladu sprejeli pred 22 leti, v tem času še niso določili, pod katerimi pogoji bi občinam vrnil zemljišča. Za to bi morali sprejeti poseben zakon, a tega doslej niso naredili in prav to skuša zdaj doseči izolska občina.

“Ker je torej 22. člen zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov premalo dorečen in zakonodajalcu omogoča preveč diskreditacije, predvsem pa povzroča pravno nepredvidljivost za občine, je v nasprotju z drugim členom ustave, ki navaja, da je Slovenija pravna in socialna država),” so prepričani v Izoli. Za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti so pooblastili odvetnico Moniko Mavsar. Izolska občina bo torej sodišču predlagala, naj ugotovi neustavnost 22. člena zakona o skladu, zakonodajalcu pa naloži, da sprejme nov zakon, v njem pa opredeli zemljišča, ki naj preidejo v last občin. Te so z zemljišči sicer že razpolagale pred ustanovitvijo sklada kmetijskih zemljišč leta 1994.

Ustavno sodišče bodo zaprosili za prednostno obravnavo. Tako bi omogočili, da občine čim prej dobijo lastninsko pravico na obljubljenih kmetijskih zemljiščih. Ker se to še ni zgodilo, jim nastaja škoda; na mnogih območjih ne morejo načrtovati razvoja, čeprav so same zadolžene za lokalno prostorsko načrtovanje.

Ker sklad kmetijskih zemljišč razpolaga tudi z veliko zemljišči v drugih istrskih občinah, bo izolski župan Igor Kolenc pozval še druge tri župane, naj se pridružijo pri zahtevi za oceno ustavnosti in zakonitosti.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano