Sodišča v koprskem okrožju uspešno znižujejo število nerešenih zadev

Skupen pripad sodišč znotraj sodnega okrožja Koper je lani znašal 50.470 zadev, rešenih pa je bilo skupno 52.471 zadev. Ob tem se je skupno število nerešenih zadev v primerjavi s koncem leta 2015 znižalo za 17 odstotkov, znižanje števila nerešenih zadev pa so dosegla vsa sodišča v okrožju. Sodišča v okrožju so lani znižala tudi sodne zaostanke.

 Foto: STA
Foto: STA

KOPER > Pripad vseh sodišč znotraj okrožja, ki obsega Okrožno sodišče v Kopru ter okrajna sodišča v Ilirski Bistrici, Kopru, Piranu, Postojni in Sežani, je bil tako lani v primerjavi z letom prej 3,1 odstotka manjši, v primerjavi z letom 2014 pa je upadel kar za 12,3 odstotka.

Bistveno se je znižalo tudi število nerešeneih zadev, in sicer za 17 odstotkov v primerjavi s stanjem konec leta 2015 ter za 32,2 odstotka glede na stanje konec leta 2014, so za STA navedli na koprskem okrožnem sodišču.

Pripad so obvladali tudi po posameznih sodiščih v okrožju. Cilj znižanja števila nerešenih zadev so dosegla vsa sodišča v okrožju. Tako je Okrožno sodišče v Kopru število nerešenih zadev znižalo za 17 odstotkov, Okrajno sodišče v Ilirski Bistrici za 17,2 odstotka, Okrajno sodišče v Kopru za 24,6, Okrajno sodišče v Piranu za 21,5, Okrajno sodišče v Postojni za 24,5 ter Okrajno sodišče v Sežani za 8,4 odstotka.

Na koprskem okrožnem sodišču sicer po številu zadev v delu prevladujejo insolvenčne (okoli 900 zadev), ki jim sledijo kazenske (750), pravdne (700) in gospodarske (350). Najhitreje se rešujejo zadeve sodnega registra (0,1 meseca) in brezplačne pravne pomoči (1,7 meseca), medtem ko iz postopkovnih razlogov najdlje trajajo prav insolvenčni postopki (24 mesecev).

Pomembnejše kazenske zadeve so v letu 2016 povprečno reševali v 11,7 meseca, pravdne v 17 mesecih, gospodarske pa v 11,1 meseca, so še poudarili v Kopru.

Na okrajnih sodiščih številčno prevladujejo izvršilne zadeve. Sledijo prekrškovne zadeve (ki jih je za več kot polovico manj), zapuščinske, zemljiškoknjižne, pravdne (trikrat manj od izvršilnih) in kazenske zadeve, najmanj pa je nepravdnih zadev, in sicer kar šestkrat manj od izvršilnih. Najhitreje se rešujejo zemljiškoknjižne (0,2 meseca) in prekrškovne zadeve (5,2 meseca), najdlje pa kazenske pravdne in nepravdne zadeve (11,3 oz. 11,4 meseca).

V letu 2016 so sodišča v koprskem okrožju povsod znižala tudi sodne zaostanke, in sicer na Okrožnem sodišču v Kopru za 18,6 odstotka, na Okrajnem sodišču v Ilirski Bistrici za 10,8, na Okrajnem sodišču v Kopru za 26,3, na Okrajnem sodišču v Piranu za 32,5, na Okrajnem sodišču v Postojni za 31 in na Okrajnem sodišču v Sežani za 18,2 odstotka.

Kot pravijo na okrožnem sodišču, bo glede na spremembe družinske zakonodaje potrebno povečanje števila okrožnih sodnikov na civilnem (družinskem) področju, sicer pa je obstoječe število na drugih področjih po njihovi oceni ustrezno. Po drugi strani ugotavljajo, da primanjkuje podpornega osebja, predvsem strokovnih sodelavcev in sodniških pomočnikov, na katere naj bi se po usmeritvah vrhovnega sodišča preusmerila večina manj zahtevnih opravil.

STA


Najbolj brano