“Študija ni merodajna za oceno Luke”

Študija o poslovanju Luke Koper, s katero je na skupščini delničarjev predsednica uprave SDH Lidia Glavina utemeljevala predčasen odpoklic nadzornikov in nepodelitev razrešnice upravi Luke, je še vedno zaupna. A včeraj je Luka vendarle razkrila nekaj podatkov, saj je Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) zahtevalo, da se opredeli do trditev Glavine.

Na skupščini delničarjev je Lidia Glavina nanizala nekaj 
podatkov iz študije: dejala je, da je študija pokazala, da bi 
Luka lahko delala še bolje, saj ima zdaj najnižje storitve v 
regiji, premalo izkoriščeno opremo in je podvomila v sposobnost uresničevanja začrtanih naložb. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Na skupščini delničarjev je Lidia Glavina nanizala nekaj podatkov iz študije: dejala je, da je študija pokazala, da bi Luka lahko delala še bolje, saj ima zdaj najnižje storitve v regiji, premalo izkoriščeno opremo in je podvomila v sposobnost uresničevanja začrtanih naložb. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Gre za študijo o analizi in priložnostih poslovanja Luke Koper, ki jo je SDH za 91.000 evrov naročil pri družbi McKinsey in je ne želi javno objaviti. Na skupščini delničarjev je Lidia Glavina nanizala nekaj podatkov iz študije: dejala je, da je študija pokazala, da bi Luka lahko delala še bolje, saj ima zdaj najnižje storitve v regiji, premalo izkoriščeno opremo in je podvomila v sposobnost uresničevanja začrtanih naložb.

V Luki so včeraj v odgovoru VZMD poudarili, da očitki o najnižjih cenah ne držijo. Med drugim študija temelji zgolj na podatkih za kontejnerski segment, zato so njene ugotovitve zavajajoče. Trditev, da ima Luka preveč dvigal in da je njihova uporaba neoptimalna, v študiji amatersko temelji le na osnovi ene same fotografije, so zapisali v Luki. Plan naložb pa v podjetju uresničujejo 80-odstotno, so poudarili, vsaka zamuda pa nastane zgolj zaradi dolgotrajnega pridobivanja soglasij.

Po naših podatkih je McKinsey za študijo črpal med drugim tudi v bazah družbe IHS Markit, Maritime & Trade, kjer je direktor Jürgen Sorgenfrei, soavtor razvpite študije organizacije ITF pri OECD, ki jo je naročilo ministrstvo za infrastrukturo in ki je pokazala, da se drugi tir ne izplača. SDH pa ga je lani celo predlagala za nadzornika Luke Koper, a je predlog kasneje umaknila.

Študija sicer po oceni uprave Luke potrjuje, da so ključni kazalniki poslovanja družbe nadpovprečni in se v zadnjih letih bistveno izboljšujejo. Študija poleg tega ugotavlja, da so konkurenčna prednost pristanišča nadpovprečno kakovostne in učinkovite pristaniške storitve ter pozitivno ocenjuje model upravljanja pristanišča. Poleg tega pa kaže, da je t. i. outsourcing izvajanja pristaniških storitev stalna praksa v večini pristanišč, so našteli v Luki. Vendar pa so nekateri viri podatkov nezanesljivi, interpretacije pa napačne, ugotavljajo v Luki Koper. Zato menijo, da kritike iz študije niso merodajne. Poleg tega iz ugotovitev študije ni razvidno, da bi v letu 2016 prišlo v Luki do kakršnihkoli negativnih odstopanj, zato ugotovitve objektivno ne morejo biti podlaga za odločanje o razrešnici uprave, so še poudarili v Luki.

“Študija tudi napačno interpretira določena odstopanja, kar kaže na neupoštevanje pogojev delovanja družbe in panoge. Kritike iz študije zato niso merodajne in jih nikakor ne bi smeli povzemati v javnosti za ocenjevanje poslovanja družbe,” so prepričani v Luki. KG


Najbolj brano