V Portorožu ostali brez Marite

Danes je zadnji dan, ko v portoroškem hotelu Marita še gostijo turiste. Potem ga ne bodo zaprli samo čez zimo, zapirajo ga zato, ker je podjetje šlo v stečaj. Predlog za stečaj družbe, ki je v lasti celjskega podjetnika Darka Zupanca, je že februarja letos dala Abanka, saj jim Zupanc dolguje 5,6 milijona evrov.

Hotel Marita spada v skupino PSZ, ki se spopada z večmilijonskimi dolgovi Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Hotel Marita spada v skupino PSZ, ki se spopada z večmilijonskimi dolgovi Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Koprsko sodišče je stečajni postopek začelo sredi oktobra, vendar se je strinjalo s predlogom stečajne upraviteljice Marine Marinc Lipej, da zaradi rezervacij gostov hotel obratuje še do danes. Na tak način naj bi se stečajna masa povečala za okoli 6500 evrov, je ugotavljala stečajna upraviteljica.

Na dan začetka stečaja, se pravi 15. oktobra, je bilo v hotelu Marita osem gostov v štirih sobah. Glede na napovedane rezervacije pa naj bi imel hotel do konca meseca zasedenih tudi do 40 sob, gostili pa naj bi približno 79 gostov. Stečajna upraviteljica je zato na hitro izračunala, da pričakovani prihodki hotelskih storitev od 15. do 30. oktobra znašajo 12.200 evrov. Stroški nabave hrane in pijače za to obdobje naj bi bili okoli tisoč evrov, približno 4500 evrov naj bi znašali še drugi stroški storitev, kar pomeni, da bi hotel torej v 14 dneh zaslužil 6500 evrov. Zato so turiste v hotelu gostili vse do danes.

“V tednu krompirjevih počitnic pričakujemo nekje do 80 odstotno zasedenost hotelov, kar je bolje kot lani. Od 24. 10. do danes smo zabeležili 18.105 hotelskih nočitev, od tega kar 53 odstotkov domačih gostov, saj prevladujejo družine s šoloobveznimi otroki. Pričakujemo, da se bo zasedenost še povečala ta konec tedna, ko nas bo obiskalo tudi več avstrijskih in italijanskih gostov,” pojasnjuje Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož. Tudi podatki za oktober so spodbudni, saj so ob vikendih v oktobru zabeležili tudi 32 odstotkov več hotelskih nočitev kot lani. Sicer pa se je nestabilna zasedenost hotelov letos nadaljevala tudi po poletju. V hotelih Bernardin so predvsem na račun izpada nočitev tujih gostov zabeležili približno pet odstotkov nočitev manj. “Oktobra se je trend izboljšal in do konca meseca bomo presegli lanskoletne nočitve za osem odstotkov, predvsem na račun kongresnega turizma. Podoben pozitiven trend beležimo tudi v tednu med jesenskimi počitnicami, pričakujemo približno 80 odstotno zasedenost,” pravi Petra Zabukovec Baruca iz Hotelov Bernardin.

Največji upnik hotela Marita je Abanka Vipa oziroma zdaj že DUTB, ki ji družba dolguje 5,6 milijona evrov. Hotel Marita se je sicer poskušal reševati s poenostavljeno prisilno poravnavo, ker pa v roku ni odpravil insolventnosti, se je sodišče zdaj odločilo za stečaj. “Hotel Marita je imel večje število zaposlenih za določen čas. Te pogodbe bodo potekle 30. oktobra. Za nedoločen čas je bilo zaposlenih 7 ljudi, ki so vsi prejeli sklepe o odpovedi delovnega razmerja. Vsi so redno dobivali plače, tako da imajo terjatve do družbe le za oktober,” je pojasnila stečajna upraviteljica Pilejeva. O vseh upnikih še ni seznanjena, tudi ne o hipotekah, ki so vpisane na premoženje družbe. “Je pa Abanka Vipa oziroma sedaj DUTB daleč največji upnik. Premoženje predstavlja hotel z opremo, kar je danes težko unovčiti,” še pravi Pilejeva.

Hotel Marita spada v Zupančevo skupino PSZ, ki se spopada z večmilijonskimi dolgovi. Ker je DUTB sumila, da Darko Zupanc izčrpava svojo skupino PSZ, je na sodišču dosegla začasno odredbo, s katero naj bi preprečili morebitno nadaljnje izčrpavanje insolventnega holdinga in njegovih hčerinskih družb.

PSZ ima poleg hotela Marita v lasti tudi Avto Celje, Meja Šentjur, Hyundai auto Zagreb in Hyundai auto Beograd. Posle skupine PSZ preverjajo tudi kriminalisti.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano