V igri je še vhod v Luko z ankaranske vpadnice

V Luki Koper ocenjujejo, da bodo nov vhod za tovornjake na Srminu lahko zgradili do konca leta: trenutno pripravljajo javno naročilo za izbor izvajalca. A obenem so zasnovali še dodaten alternativni kamionski vhod v pristanišče neposredno z ankaranske vpadnice pri kompostarni.

Alternativni vhod v pristanišče bi zgradili neposredno z 
ankaranske vpadnice. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Alternativni vhod v pristanišče bi zgradili neposredno z ankaranske vpadnice. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Drugi vhod je bil sicer sprva predviden neposredno s krožišča na koncu bertoške vpadnice. A ga ne morejo začeti graditi, ker sta ministrstvo za infrastrukturo in Mestna občina Koper že več let v sodnem sporu zaradi lastništva zemljišča, na katerem bi zrasel nov vhod. Število tovornjakov pa hitro raste (lani za 12 odstotkov) in povzroča gnečo pred sedanjim edinim vhodom.

Zato so v Luki pripravili še alternativno rešitev - vhod z ankaranske vpadnice. Tovornjaki bi torej prevozili bertoško krožišče in kot dosedaj zavili proti Kopru na ankaransko vpadnico, po 130 metrih, na območju sedanje kompostarne za predelavo organskih odpadkov, pa bi zavili na novozgrajen izvoz za nov vhod. Ta rešitev je enostavna, hitro uresničljiva in finančno sprejemljiva, so ocenili v Luki: “Vhod omogoča navezavo na prometne poti znotraj pristanišča in lahko razbremeni obstoječ vhod za 40 do 60 odstotkov.” Infrastrukturno ministrstvo in koprsko občino so z rešitvijo že seznanili, saj potrebujejo stavbno pravico lastnika (države), ki je pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja, ter dovoljenje koprske občine za navezavo na ankaransko štiripasovnico. “Če bo mnenje občine in države pozitivno, bomo projekt uvrstili tudi v program razvoja pristanišča, ki ga mora potrditi vlada,” so zapisali.

Projekt novega vhoda na Srminu pa se je premaknil, potem ko sta ankaranski župan Gregor Strmčnik in državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben pred dvema tednoma zagotovila, da bodo vsa odprta zemljiška vprašanja med državo in ankaransko občino rešena do poletja. Odprt ostaja še dogovor glede odkupa oziroma zamenjave zemljišč med ministrstvom in koprsko komunalno Marjetico, a tako Leben kot direktor komunale Gašpar Gašpar Mišič pričakujeta, da bosta ceno zemljišča kmalu izpogajala. KG


Najbolj brano