Več Madžarov, Čehov, Belgijcev in Poljakov

Malo pred iztekom koledarskega poletja so v Turističnem združenju Izola naredili presek glavne turistične sezone. V juniju so zabeležili 13 odstotkov več nočitev kot lani, julija sedem in avgusta tri odstotke več.

Izolsko kopališče Svetilnik je bilo  vse poletje polno. Zadnje tri 
mesece so v Izoli    zabeležili več nočitev kot lani. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Izolsko kopališče Svetilnik je bilo vse poletje polno. Zadnje tri mesece so v Izoli zabeležili več nočitev kot lani. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > “Čeprav smo že lani govorili o dobri sezoni in polni zasedenosti, smo julija letos ustvarili za sedem odstotkov več nočitev. Od tega smo imeli skoraj za petino več tujih gostov. Minuli mesec pa smo zabeležili tri odstotke več nočitev in petodstotni porast tujih gostov. Številke za domače goste so ostale na približno enaki ravni kot lani,” pravi direktor Turističnega združenja Dean Kocjančič.

Minuli mesec so v Izoli v primerjavi z lanskim letom zabeležili porast hotelskih nočitev za dva odstotka, v hostlih za enajst odstotkov in pri sobodajalcih za šest odstotkov. Kampi so bili podobno zasedeni kot lani.

V Turističnem združenju ugotavljajo, da je bila avgusta dobra polovica gostov domačih. S 14 oziroma sedmimi odstotki so jim sledili nemški in avstrijski gostje ter na tretjem mestu Italijani in Madžari, oboji s po štirimi odstotki. “Letos smo opazili porast madžarskih, čeških, belgijskih in poljskih gostov. Več Čehov, Madžarov in Poljakov so imeli tudi v Portorožu,” pojasnjuje vodja tržnega komuniciranja v Turističnem združenju Luca Stančič Kodarin.

Podobne številke veljajo za celotno obdobje od januarja dalje. Polovica gostov je bilo domačih, Avstrijcev in Nemcev je bilo enajst oziroma deset odstotkov, Italijanov pa za štiri odstotke. “V prvih osmih mesecih smo v primerjavi z lanskim letom zabeležili osemodstotni porast nočitev v vseh namestitvenih enotah. Tudi rezervacije smo dobili bistveno prej kot v preteklih letih.”

Povečan obisk so opazili tudi sami. Na sedežu Turističnega združenja je od junija do konca avgusta informacije pri njih iskalo 12.364 posameznikov. To je za četrtino več kot v enakem obdobju lani, čeprav je sedež združenja zadnja leta v Ljubljanski ulici 17 in ne več na veliko bolj opaznem Sončnem nabrežju. MC


Najbolj brano