Vilo Virginio bodo končno porušili

Dvorišče portoroške propadajoče Vile Virginia so včeraj zjutraj zavzeli bager in delavci, ki bodo vilo - po naročilu koprske območne enote gradbene inšpekcije - porušili. Tam so namreč ocenili, da gre za nevarno gradnjo in da je njena odstranitev nujen ukrep v javnem interesu, tako da z njim ni več mogoče odlašati.

Rušenje Vile Virginie se bo začelo po pripravljalnih delih.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Rušenje Vile Virginie se bo začelo po pripravljalnih delih.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > “Nekdanji hotel ali njegovi deli se lahko porušijo na javno pot ali sosednje objekte in s tem ogrozijo premoženje in življenje ljudi, pa tudi promet in okolico objekta,” v imenu koprske enote gradbene inšpekcije utemeljujejo na ministrstvu za okolje in prostor.

Rušenje ima prednost

Obenem pojasnjujejo zadnje postopke gradbene inšpekcije. Lastniku Damjanu Kozjaku so najprej izdali odločbo o rušitvi, vendar objekta v predpisanih treh mesecih ni porušil. Izdali so sklep o dovolitvi izvršbe, ki je postal pravnomočen. Kozjak je zaprosil za odlog izvršbe, a mu niso ugodili. Na ta sklep o zavrnitvi se je pritožil in o pritožbi bo predvidoma do konca tega tedna odločilo ministrstvo. ”Pritožba ne zadrži izvedbe izvršitve,” poudarjajo.

Odzivajo se tudi na Kozjakove navedbe, da je bil objekt pripravljen sam porušiti, in sicer v enem mesecu, potem ko bi dobil gradbeno dovoljenje za rušitev in novogradnjo (zgradil naj bi apartmajski hotel).

“Lastnik objekta ne potrebuje gradbenega dovoljenja za rušenje, saj so mu odstranitev nevarnega hotela z odločbo naložili gradbeni inšpektorji. Prav tako ne potrebuje gradbenega dovoljenja za izvršitev odločbe Inšpektorata RS za okolje in prostor ... Odstranitev objekta je nujen ukrep v javnem interesu, ki ga ni mogoče odlagati.”

Stroške rušenja bo plačal Kozjak. O njih bodo odločili s sklepom, ko bodo zbrali vse račune.

Kaj sam meni o vsem tem, nismo izvedeli, ker je bil včeraj v tujini in nedosegljiv, ko smo ga klicali po telefonu. Projektant predvidene novogradnje Nebojša Vranečič iz koprske Arhitecte pa pravi, da je z rušenjem seznanjen.

Najprej pripravljalna dela

V KS Portorož so z razpletom zgodbe o portoroški sramoti, kot ji pravijo domačini, zadovoljni. “Stavba je bila nevarna, hujša burja ali potres bi bila zanjo usodna,” meni predsednik sveta KS Slavko Ivančić. Ne skriva niti, da si na njenih ruševinah želi videti nov manjši hotel, češ da imajo apartmajev v Portorožu že dovolj. Kot občinski svetnik iz vrst SMC je to večkrat izrazil.

Sicer pa Vile Virginia včeraj še niso začeli rušiti. Označili so gradbišče in ga zavarovali ter se lotili pripravljalnih del. Po neuradnih informacijah bo šlo za obsežna rušitvena dela, ki bodo trajala nekaj časa, zato se morajo nanje temeljito pripraviti. Rušiti naj bi začeli z vrha in zadnje strani stavbe, ki ne gleda na portoroško promenado. Gradbene odpadke naj bi odpeljali na izolsko odlagališče, edino tovrstno uradno istrsko deponijo.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano