Vlada namenila 470.000 evrov za nadzor pošiljk v Luki Koper

Vlada je na današnji dopisni seji prerazporedila pravice porabe denarja v okviru finančnega načrta ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v višini 470.000 evrov. Denar bodo namenili zagotavljanju nadzora nad pošiljkami s poreklom iz tretjih držav v Luki Koper, ki so jih pristojne službe prepoznale kot rizične.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Na seznam rizičnih živil, ki jih je treba na mejni vstopni točki obvezno pregledati ter v določenem obsegu tudi vzorčiti, so na podlagi številnih neskladnosti uvrstili tudi grozdje s poreklom iz Egipta. V letih od 2014 do 2016 je bilo v skladu s predpisi EU ob uvozu treba pregledati in vzorčiti 220 pošiljk, za letos pa je glede na uvrstitev grozdja iz Egipta predvideno zvišanje te količine na 2200 pošiljk, piše na spletnih straneh vlade.

Od predvidenih pošiljk grozdja jih bo skladno s predpisi EU 20 odstotkov treba tudi vzorčiti na določen nabor ostankov pesticidov. Stroški analiz so ovrednoteni na 240.000 evrov. Zaradi vzpostavitve povečanega nadzora rizičnih živil zagotavljajo denar tudi za plačilo dodatnih zaposlitev v višini 80.000 evrov, ki jih je vlada s sklepom 16. marca odobrila za potrebe inšpekcije v Luki Koper.

Dodaten denar v okviru finančnega načrta ministrstva v višini 150.000 evrov zagotavljajo tudi za redno delovanje ministrstva. Denar bodo prerazporedili iz postavke programa razvoja podeželja 2014-2020 - slovenska udeležba, saj ocenjujejo, da bodo po izvedbi vseh postopkov izplačil v letošnjem letu sredstva ostala neporabljena. Obveznosti bodo v skladu z dodeljenimi sredstvi programa razvoja podeželja 2014-2020 realizirali do konca programskega obdobja.

Kot je v ponedeljek poročal Dnevnik, število inšpektorjev v Luki Koper ne sledi naraščanju tovora, zato je logistična industrija pred začetkom uvoza velikih količin grozdja iz Egipta pozvala vlado, naj čim prej okrepi ekipo mejne fitosanitarne inšpekcije, da bi se izognili morebitnim zastojem pri pretovoru blaga.

Inšpektorji v luki po navedbah časnika opravljajo številne nadure in nimajo zagotovljenega počitka v skladu z delovno zakonodajo, zaradi česar so fizično in psihično izčrpani. Število pošiljk se je v štirih letih potrojilo, inšpekcija pa ves fitosanitarni nadzor rastlin, nadzor varnosti živil, nadzor fitofarmacevtskih sredstev in izdajanje izvoznih certifikatov opravlja z vsega tremi fitosanitarnimi inšpektorji in enim inšpektorjem za hrano.

STA


Najbolj brano